Direktor Folksvagena podnio ostavku
Martin Vinterkorn

Nakon skandala

Direktor Folksvagena podnio ostavku

Direktor Folksvagena Martin Vinterkorn danas je podnio ostavku, kako je rekao u "u interesu kompanije", posle skandala koji je izbio kada je njemački proizvođač automobila priznao da je namještao emisije svojih dizel vozila da bi zadovoljio američke testove.

Obrazlažući ostavku, Vinterkorn je izjavio da je "Folksvagenu potreban novi početak", takođe po pitanju osoblja. "Rašćišćavam put za ovaj novi početak svojom ostavkom", rekao je on. 

Vinterkorn je rekao da djeluje u interesu kompanije, mada je naveo da, koliko on zna, nije uradio bilo šta pogrešno. 

On je rekao da Folksvagen mora da nastavi proces "razjašnjavanja i transparentnosti".

"Ovo je jedini način da se povrati povjerenje. Uvjeren sam da će Grupa Folksvagen i njen tim prevazići ovu ozbiljnu krizu", dodao je. 

Nije odmah navedeno ko će preuzeti njegovo mjesto.   

Skandal je izbio kada je pronađeno da je Folksvagen ugrađivao u dizel vozila proizvedena u poslednjih sedam godina, uređaje koji su pri tehničkoj kontroli lažno prikazivali sastav izduvnih gasova.

Američka Agencija za zaštitu okoline (EPA) saopštila je prošle nedelje da bi Folksvagen mogao biti kažnjen sa čak 18 milijardi dolara pošto je ustanovila da je skoro 500.000 dizel automobila Folksvagena i Audija proizvedenih u poslednjih sedam godina opremljeno s takvim uređajima.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.