Riješena  misterija nastanka Zemlje prije 4,5 milijarde godina?!
Ilustracija

Istraživači vjeruju

Riješena misterija nastanka Zemlje prije 4,5 milijarde godina?!

Istraživači vjeruju da su riješili misteriju nastanka Zemlje prije 4,5 milijarde godina gomilanjem stenovitih tijela kao što su asteroidi i meteoriti po njenoj prvobitnoj kori. Naučnici u Francuskoj vjeruju da su razumjeli zašto je hemijski sastav Zemlje drugačiji od sastava meteorita koji su učestvovali u formiranju "Plave planete".

Zemlja ima manje sicilijuma i magnezijuma od meteroita, iako su tva dva hemijska elementa bila ključna za njen nastanak.

Naučnici su ocijenili da su meteoriti preuzeli od Zemlje sicilijum i magnezijum, te je ona izmijenila hemijski sastav i izgubila na masi.

Istraživači su sproveli laboratorijske eksperimente kako bi rekonstruisali proces nastanka Zemlje i odredili hemijski sastav njene prve kore.

Posle nastanka prve kore u čiji sastav ulaze meteroiti, kora je počela da se "kruni" tako što su se meteoriti od nje otkidali, odnoseći silicijum i magnezijum, navodi se u članku u britanskom naučnom časopisu "Nejčer komjunikejšns" (Nature Communications), prenosi Beta.

Naučnici su otkrili da zbog toga meteoriti i asteroidi koji su bili u Zemlji sadrže znatno više silicijuma i isparljivih elemenata poput natrijuma i kalijuma nego ona.

"To se vjerovatno desilo u prvih 100 miliona godina postojanja Zemlje", navodi se u studiji i dodaje da je planeta tada time izgubila oko 15 odsto prvobitne mase.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.