Folksvagen: 11 miliona vozila u svijetu oštećeno, pad akcija nastavljen

Opremljeni softverom za manipulisanje

Folksvagen: 11 miliona vozila u svijetu oštećeno, pad akcija nastavljen

Skandal sa dizel-automobilima Folksvagena dobio je razmjere neviđene do sada, jer je taj njemački proizvođač priznao da je čak 11 miliona njegovih vozila širom svijeta opremljeno softverom za manipulisanje pri kontroli izduvnih gasova, otkrivenim u Sjedinjenim Američkim Državama.

Akcije Folksvagena su u ogromnom padu na Frankfurtskoj berzi, gdje su u utorak, izgubile 19,82 odsto vrijednosti. One su za dva dana pale za 35 odsto što je za VW gubitak od 25 milijardi eura tržišne kapitalizacije, a taj pad je povukao naniže i dionice drugih proizvođača automobila na evropskom tržištu.

VW je priznao da je "unutrašnja istraga pokazala da je isti softver i u drugim dizel vozilima", ne samo u automobilima VW i Audi u SAD, kao što se prethodno pokazalo, već i drugde u svijetu, i u vozilima drugih marki VW kao što su Škoda i Seat. VW je vlasnik dvanaest marki automobila, kamiona i motocikala.

Softverski trik u kompjuterima dizel automobila VW, kojim se izbjegava test izduvnih gasova, nalazi se u "ukupno oko 11 miliona vozila u svijetu" s motorima tipa EA-189, saopštio je VW. To približno odgovara broju automobila koji za godinu dana proda ta grupa koja je nedavno potisnula Tojotu s prvog mjesta u svijetu.

"Treba utvrditi ko je šta znao, ko je odlučivao", rekao je Olaf Lies, ministar za privredu savezne njemačke države Donje Saksonije koja je sa 20 odsto akcionar VW i članica njegovog nadzornog odbora. Predsjednik radničkog savjeta Bernd Osterloh koji je i u nadzornom odboru, zahtijevaće "lične posljedice" za direktore odgovorne za skandal, navodi se u pismu upućenom zaposlenima. Po američkoj upravi za zaštitu okoline EPA koja je skandal sa VW objelodanila u petak, VW je još 2014. godine obaviješten o razlici između stvarne emisije izduvnih gasova i emisije izmjerene na testovima. U Berlinu, kancelarka Angela Merkel pozvala je to veliko ime njemačke industrije i predmet nacionalnog ponosa, na "potpunu transparentnost" u vezi s prevarom.

Pokrenuto je nekoliko krivičnih istraga u Sjedinjenim Američkim Državama, i to i na saveznom nivou, i u državi Njujork.

"Nijedna kompanija ne bi trebalo da može da izbjegne zakonske obaveze za očuvanje okoline i da lažima obmanjuje potrošača", rekao je ministar pravosuđa države Njujork Erik Snajderman.

"Naša kompanija je bila nepoštena", priznao je generalni direktor VW za Ameriku, Mihael Horn. Južna Koreja će povesti istragu, kao i Njemačka, Italija i Francuska.

VW će možda morati da plati 18 milijardi dolara (16 milijardi eura) obeštećenja državi u SAD, ne računajući u to trošak za povlačenje vozila radi izmjene softvera i za obeštećenje kupcima po privatnim tužbama.

Firma je za sada za te namjene izdvojila 6,5 milijardi eura što će ozbiljno oštetiti godišnji profit tog automobilskog giganta sa 200 milijardi eura prihoda i 600.000 zaposlenih.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.