BMW 7 zablistao u Frankfurtu (VIDEO)
BMW 7 zablistao u Frankfurtu

Čudo tehnike

BMW 7 zablistao u Frankfurtu (VIDEO)

Bavarski proizvođač iskoristio je frankfurtski sajam automobila da predstavi svoj trenutno najluksuzniji i najprestižniji model i pokaže javnosti najnaprednije tehnologije kojima raspolaže.

Nova generacija BMW-ove top limuzine ima unaprijeđen dizajn, ali samo u granicama koje su dozvoljene modelu namijenjenom prije svega konzervativnim klijentima.

Za automobil ove veličine ušteda u masi je važna stavka u projektnom zadatku, a BMW je na tom planu postigao veliki napredak upotrebom lakših materijala, kao što su ugljenična vlakna, aluminiju, magnezijum...

..

U poređenju da prethodnikom, novi model je - u zavisnosti od motora i paketa opreme - lakši i do 200 kilograma. Standardna verzija dugačka je 5.098 mm, široka 1.902 mm, a visoka 1.467 mm, dok razmak između osovina iznosi 3.070 mm, kao i kod prethodne generacije.

U ponudi će se naći i model sa produženim međuosovinskim rastojanjem (3.210 mm). Ova varijanta je i nešto viša (1.479 mm), dok je širina ista kao kod standardne verzije.

Unutrašnjost je takođe modernizovana u odnosu na odlazeći model. Automobil je opremljen novim iDrive 5.0 multimedijalnim sistemom (sa ekranom osetljivim na dodir dijagonale 7 inča), kojim se po prvi put može upravljati i pomoću gestova.

..

Na raspolaganju je i bežični punjač baterija mobilnog telefona i Ambient Air paket koji po želji ispušta u kabinu različite prijatne mirise.

..

U novoj Seriji 7 debitovao i BMW-ov sistem za daljinsko parkiranje (Remote Control Parking), koji vozaču omogućava da uparkira/isparkira vozilo daljinskom komandom, bez obzira da li se on nalazi u ili van automobila.

BMW Serije 7 standardno je opremljen vazdušnim ogibljenjem koje ima funkciju automatskog podešavanja visine oslanjaja tokom vožnje.

..

Takođe po prvi put, “sedmica” ima sistem upravljanja na sva četiri točka, koji je kombinovan sa sistemom pogona na objee osovine.

Paleta motora sastoji se od dva benzinca, jednog dizelaša i hibridnog pogonskog sistema. BMW 740i/740Li opremljen je 3.0 litarskim TwinPower Turbo šestocilindarskim motorom sa 326 ks (240 kW) i 450 Nm.

..

Od 0 do 100 km/h automobil stiže za 5,5 s, a razvija maksimalnih, elektronski limitiranih 250 km/h.

BMW tvrdi da prosječna potrošnja iznosi samo 2,1 l/100 km i da je vozilom moguće preći do 40 km samo uz pomoć električne energije iz pogonskih baterija. U čistom električnom modu, maksimalna brzina limitirana je na 120 km/h.

B92

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.