Provjerite da li imate problem sa hormonima
Ilustracija

Sedam simptoma

Provjerite da li imate problem sa hormonima

Izbalansirani hormoni jedan su od najvažnijih pokazatelja dobrog zdravlja. One koji pate od hormonalnog disbalansa može zadesiti niz bolesti koje ometaju kvalitet života.

Ovo su simptomi koje ako ste primetili kod sebe ne treba nikako da zanemarite:

1) Promjene sa kosom
Ako nešto nije u redu sa vašom kosom onda su hormoni najvjerovatniji krivac. Ali, pored kose, i druge dlake na vašem tijelu reaguju na hormonalni disabalans. Ako primijetite da vaša kosa raste na mjestima gdje nikada prije nije, to je znak da nešto nije u redu. Ovaj problem izaziva promjenu u debljini dlake na vrhu, i vrh postaje tanji.

2) Emotivni problemi
Talasi dobrog i lošeg raspoloženja, rezultat su hormonskog disbalansa, Ove promjene raspoloženja dolaze i prolaze bez ikakvog posebnog razloga.

3) Konstantan osjećaj umora
Kada je nivo hormona nizak, uporan osjećaj umora je jedan od najčešćih simptoma. Nema veze koliko dugo spavate, osjećaćete se umorno. Zato, ako se osjećate pospano tokom cijelog dana, provjerite nivo vaših hormona.

4) Neredovan ciklus
Obavezno provjerite nivo vaših hormona ako vam je ciklus neredovan, bilo da kasni ili rani.

5) Metabolizam
Ako ne gubite na težini, iako pazite na ishranu, problem može biti u hormonima. Ali budite oprezni! Hormoni mogu takođe biti krivci ako naglo izgubite na težini.

6) Promjene na koži
Jedan od najjasnijih i najprepoznatljivijih simptoma hormonalnog disbalansa je osip i crvenilo na prstima.

7) Preznojavanje tokom noći
Jedan od najgorih simptoma je znojenje tokom noći. Kada se hormoni regulišu, preznojavanje će potpuno prestati.

Kurir

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.