Tri snažna prirodna antibiotika za koje vam nije potreban recept
Ilustracija

Zaštitite se na vrijeme

Tri snažna prirodna antibiotika za koje vam nije potreban recept

Kako se bližimo jeseni, tako smo sve bliži i sezoni prehlada i gripa. Da biste se zaštitili, ne treba da idete u apoteku. U kuhinji već možda imate sve što vam je potrebno.

1) LJUTE PAPRIČICE

Čili papričice, odnosno ljute paričice, važan su dio  tradiconalnih kuhinja širom svijeta, kao i tradicionanlih medicina i narodnih lijekova. Ovo povrće može da ima jak i opor ukus, a može da se kombinuje sa različitim jelima, najčešće kao osušene ili u prahu.

Ove papričice imaju mnoštvo u kineskoj tradicionalnoj medicini, kao i u ajuverdi, ljute papričice smatraju se jakim analgetikom protiv bolova, a vjeruje se da ima i jako protivupalno dejstvo.

Doziranje: Pola kašičice dnevno kao dodak jelu. 

 

2) ULJE ORIGANA

Ulje origana dobija se od lišća biljke origano. Njegova aroma se savršeno kombinuje sa mnogobrojnim jelima. Mnogobrojne studije potvrdile su da je ulja origana moćan borac protiv infekcija, prvenstveno zahvaljujući sastojku koji se zove karvakol. Mala doza ovog ulja ima nevjerovatna antibakterijska dejstva protiv čak 25 različitih vrsta bakterija.

Doziranje: Sipajte jednu do četiri kapi ovog ulja u šoljicu čaja. Trebalo bi da ponavljate ovo tri puta tokom dana.

 

3) BIJELI LUK

Za bijeli luk se može reći da je kralj povrća. Zbog svoje specifične arome, sastavni je dio mnogobrojnih jela i salata. Pored mirisa koji budi apetit, ima i mnogo brojna ljekovite dejstva. Bijeli luk je jak prirodni antibiotik. Za razliku od lijekova koje kupujemo u apotekama, ovo povrće ne uništava bakterije, ali ima jako antibakterijsko dejstvo i uspješno se bori protiv gljivica i virusa. Upravo to ga čini idelanim lijekom protiv prehlade i gripa.

Doziranje: Trebalo bi da pojedete dva do četiri čena bijelog luka dnevno da biste spriječili prehladu i grip.

Ženablic

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.