Zbog ovoga lift treba zamijeniti stepenicama
Ilustracija

Aktivirajte mišiće

Zbog ovoga lift treba zamijeniti stepenicama

U vremenu kada se većina životnih stilova bazira na višesatnom sjedenju i generalnom neaktivnošću tokom dana, čak i mala promjena dnevne rutine poput izbjegavanja lifta i penjanja uz stepenice, može biti jako efikasna za zdravlje.

To je u stvari jedan od najbezbolnijih i najbržih načina aktiviranja mišića i podsticanja krvotoka, a teško da oduzima više od dva minuta vremena. Brojne su beneficije koje je moguće ostvariti sa ovom malom promjenom, a ovo su neke od njih.

1. Održavanje zdravlja srca

Fizičke aktivnosti su jedini pravi način preventivnog djelovanja i održavanja srca i cijelog kardiovaskularnog sistema zdravim. Kako penjanje uz stepenice spada u malo složenije vježbe, jasno je da važi za jedan od načina čuvanja srca zdravim.

2. Smanjenje rizika od moždanog udara

Nije mali procenat smanjenja rizika od moždanog udara koji sebi obezbjeđuju osobe koje su prestale koristiti lift. Naime, istraživanja su pokazala da se rizik od ovog teškog i često smrtonosnog zdravstvenog problema, svakodnevnim penjanjem do stana ili posla na trećem ili petom spratu, smanjuje za čak 29 posto.

3. Sagorijevanje kalorija

U jednom neaktivnom sistemu života, i kraća aktivnost kako je penjanje uz stepenice, može značiti zaista mnogo. To je u stvari složena vježba koja troši energije više od hodanja ili trčanja, pa čak se može porediti sa igranjem nekog od sportova.

4. Povećanje snage

Vježbanjem mišića neminovno dolazi do njihovog zatezanja i sveukupnog jačanja. Kako je navedeno da penjanje uz stepenice aktivira brojne grupe mišića, tako se može reći da ova mala promjena u životu rezultira znatnim povećanjem snage tijela.

Kolektiv.me

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.