Kineski biološki sat: Otkrijte koji organ ne radi kako treba
Foto: Thinkstock

Provjerite

Kineski biološki sat: Otkrijte koji organ ne radi kako treba

Ljekar kineske medicine pacijenta će najprije da pita u koje doba dana se pojavljuju poremećaji u tijelu. Po tome će znati u kom dijelu tijela je zdravstveni problem.

Kineski biološki sat pokazuje intervale po kojima energija cirkuliše kroz dijelove našeg tijela, a svaka dva sata u danu najjača je u određenom dijelu. Tada su funkcije tog dijela tijela najbolje i ako postoji neki problem, simptomi će u tom periodu biti najizraženiji. 

Ljekar kineske medicine pacijenta će najprije da pita u koje doba dana se pojavljuju poremećaji u tijelu. Po tome će znati u kom dijelu tijela je zdravstveni problem, odnosno gdje energija cirkuliše otežano ili gdje je previše energije, što, takođe, nije dobro, piše pathways4health.org

Nije loše pratiti biološki sat i zapisivati u koje doba dana se pojavljuju tegobe, na primjer umor, bolovi i ostalo. Takođe, dobro je zabilježiti i vrijeme u kojem se ima najviše energije i kad se budi tokom noći, i to ukazuje na problem s određenim dijelom tijela. 

Vrijeme maksimalne funkcije (12 sati nakon toga funkcija je najmanja):

  • 5 do 7 sati - debelo crijevo
  • 7 do 9 sati - želudac
  • 11 do 13 sati - srce
  • 13 do 15 sati - tanko crijevo
  • 15 do 17 sati - bešika
  • 17 do 19 sati - bubrezi
  • 19 do 21 sat - srčani omotač
  • 21 do 23 sata- trostruki grijač (termoregulacija)
  • 23 do 1 sat - žučni mjehur
  • 1 do 3 sata - jetra
  • 3 do 5 sati - pluća



Kada je jedan organ na svom vrhuncu energije, onaj na suprotnoj strani biološkog sata (12 sati razlike) nalazi se na najnižem energetskom nivou. Na primjer, između jedan i tri sata jetra dostigne svoj vrhunac, a tanko crijevo je na najnižem nivou energije. Zato, ako jedemo kasno u noći, hrana se ne apsorbuje dobro u tankom crijevu. 

Znači, treba izbjegavati neke aktivnosti u vrijeme kad je energija organa uključenog u tu aktivnost najniža.

 

Screenshot
 
Screenshot

B92

.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.