Vratili se na Zemlju nakon 879 dana
ilustracija

Rekord astronauta

Vratili se na Zemlju nakon 879 dana

Ruski astronaut Genadij Padalka vratio se danas na Zemlju, zajedno sa još dvojicom kolega s Međunarodne svemirske stanice, i postao kosmonaut koji je najduže boravio u svemiru, tačno 879 dana.

Padalka (57) je sletio je na gole stepe Kazahstana, sat poslije ponoći, zajedno s kazahstanskim astronautom Ajdinom Ajmbetovom i Dancem Andreasom Mogensenom.

Padalka je četiri puta boravio na Međunarodnoj svemirskoj stanici i jedini je austronaut koji je bio komandant stanice četiri puta.

Kako prenosi Beta, međunarodna svemirska stanica je projekat šest svemirskih agencija - SAD, Rusije, Japana, Kanade, Brazila i Evropske unije.

Ta stanica, izgrađena 1998. godine, nalazi se u takozvanoj "niskoj orbiti" oko Zemlje na visini od 360 kilometara. Ona obiđe Zemlju 16 puta za 24 sata.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.