Muška boljka, ženska muka
Ilustracija

Uvećana i bolna prostata

Muška boljka, ženska muka

Prostata je žlijezda, koja je u normalnom stanju veličine kestena, a njena osnovna funkcija je da proizvodi tečnost koja štiti i obogaćuje spermu.

Uvećava se uglavnom kod starijih muškaraca, otprilike posle 50. godine života. Može izazvati probleme prilikom mokrenja, a simptomi su često blagi. Ako se ne liječi, stanje može (i ne mora) postati vrlo problematično i zabrinjavajuće.

- Postoje dvije grupe pacijenata - kod jednih se javlja potpuna blokada urina, što je veoma neprijatno i mora se ugraditi kateter da bi se ispraznila bešika, dok se kod druge grupe pacijenata samo dio urina izaci iz bešike, a izvjesna količina uvijek ostaje. Kod ove druge grupe pacijenata česte su urinarne infekcije - kaže za “Alo!” urolog Velja Mićić i dodaje da muškarci s benignim uvećanjem prostate nemaju ni manju ni veću vjerovatnoću da dobiju rak prostate od muškaraca koji s prostatom nemaju problema. Ipak, najveći problem i za muškarce i za njihove ljepše polovine jeste potencija.

Ovaj urolog napominje i da nema liječenja od kojeg će svi simptomi potpuno nestati, mada ističe da se liječenjem simptomi mogu znatno popraviti. Načini liječenja najčešće zavise od težine simptoma i od toga kolike neugodnosti izazivaju.

- U većini slučajeva, uvećana prostata ne izaziva nikakva oštećenja ili komplikacije. Da li će liječenje biti potrebno, uglavnom zavisi od toga koliko smetnji simptomi izazivaju. Na primjer, normalno je da muškarac prihvatiti liječenje ako se svake noći budi po šest puta, s hitnom potrebom da ide u toalet. S druge strane, neznatno zadržavanje prilikom mokrenja i ustajanje jednom u toku noći radi mokrenja može biti mali problem koji ne zahtijeva liječenje - ističe dr Mićić.
Ukoliko riješite da se ne podvrgnete liječenju (na primjer ako su simptomi blagi) ili liječenje ne djeluje u potpunosti, sagovornik savjetuje sljedeće:


1. Pokušajte da predvidite vrijeme kada će vam nagon za mokrenjem predstavljati najveći problem, pa smanjite uzimanje tečnosti prije toga. Na primjer, ne pijte mnogo tečnosti od dva do tri sata prije izlaska. Ipak, važno je da u toku dana popijete bar 1,5 litara vode.


2. Nakon što ste završili s uriniranjem, vratite se u toalet poslije nekoliko minuta i pokušajte da izmokrite još malo da biste bili sigurni da je bešika potpuno ispražnjena.


3. Prekinite ili bar smanjite unos kofeina (čaj, kafa, „koka-kola“) i alkohola. Ovi napici mogu da pogoršaju simptome učestalog mokrenja.


4. Ako imate problema s jakim nagonom, probajte neke tehnike za skretanje pažnje, kao što su vježbe disanja i mentalni trikovi (na primjer brojanje) da biste odvratili misli.


5. Ako imate problema s učestalošću mokrenja, probajte da iznova istrenirate bešiku tako što ćete se uzdržavati koliko god možete prije svakog mokrenja. Na ovaj način se mišić bešike može uvježbati da se više širi.


6. Ako ste pušač, prestanak pušenja može znatno da ublaži simptome jer nikotin iritira bešiku.

Tegobe i ishrana

Ishranom možete uticati na poboljšanje svog stanja. - Potrebno je smanjiti unos mliječnih proizvoda i rafinisanih ugljenih hidrata, a jesti što više namirnica koje u sebi sadrže cink (korjenasto povrće i bundevino sjeme). Takođe je veoma korisno konzumirati brokoli, papriku i uopšte sve voće i povrće žute i narandžaste boje. Recimo, kukuruz šećerac sadrži glutaminsku kisjelinu, koja doprinosi smanjenju uvećane prostate - kaže doktor, piše Alo.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.