Pretklon - odlična vježba istezanja koja liječi glavobolju (VIDEO)
Ilustracija

Probajte

Pretklon - odlična vježba istezanja koja liječi glavobolju (VIDEO)

Ovaj položaj u jogi predstavlja, zapravo, pravilno izveden pretklon - naučićete ga lako, a kao efikasan lijek izvodićete ga kad god glavobolja zakuca na vrata...

Evo kako pravilno uraditi pretklon u sjedećem položaju, odnosno paschimottanasanu.

Sjedite na pod sa zadnjicom oslonjenom na ćebe smotano u valjak. Noge ispružite ispred tijela. Vrhovima peta snažno uprite o pod. Lagano se zaljuljajte, i oslonite na lijevu stranu zadnjice, a desnu stranu zadnjice pogurajte unaprijed, klizeći desnom rukom prema peti. Ponovite sve i s drugom stranom.

Nježno pritisnite natkoljenice o pod. Dio neposredno iznad koljena pritisnite dlanovima ili vrhovima prstiju na dolje. Iz tog položaja, sagnuti u ravni s kukovima, podižite grudni dio prema plafonu, dok natkoljenice ostaju pritisnute na pod. Privucite prepone ka karlici. Udahnite zadržavajući trup izvučen unaprijed, paralelno iznad kukova, i ne lomite se u struku. Izvucite trticu od karlice. Ako možete, uhvatite ivice stopala rukama, palčevima ispred nožnih prstiju, i ostanite tako čvrsto "opasani".

Pazite da vam laktovi ostanu ispruženi. Kad mislite da ste spremni da idete dalje, ne spuštajte se u prednji naklon svom snagom. Zadržite se u položaju u kojem su ruke na stopalima i uvijek nastojte da držite ispružen torzo i podignutu glavu. Ako stopala držite samo ispružena, savijte laktove i podignite ih iznad koljena. Ako stopala držite rukama, izvucite zglobove i ispružite ruke ravno. Bedrima prvo približite donji dio trbuha, zatim gornji, pa rebra i na kraju spuštajte glavu. Sa svakim udisajem podignite i nježno istegnite trup, a sa svakim izdahom malo ga opustite i savijte na dolje. Na taj način torzo se pomjera i isteže gotovo neprimjetno, zajedno s disanjem.

Pokušajte možete li da izvučete ruke naprijed ispred stopala na pod. U krajnjem položaju ostanite od minut do tri. Kad se podižete, najprije podignite prsa od bedara i ispravite laktove ako su savijeni. Udahnite i podignite torzo tako da istovremeno gurate trticu prema karlici.

Žena sam ja

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.