Ako imate ove tegobe, odmah se javite ljekaru!
Foto: Thinkstock

Slušajte svoje tijelo

Ako imate ove tegobe, odmah se javite ljekaru!

Naše tijelo uvijek nas upozori da nešto nije u redu sa našim zdravljem. Pojedini znakovi mogu biti naznaka da se tijelo bori protiv neke ozbiljne bolesti.

Slušajte šta vam vaše tijelo govori i odmah posjetite ljekara. Zbog toga je jako bitno da slušate šta vam tijelo poručuje. Ukoliko imate neke od ovih simptoma bilo bi dobro da odmah posjetite ljekara.

Oštećeni zubi
Nemate problem sa gorušicom, ne pijete slatka gazirana pića a vaša zubna gleđ je oštećena? Ovo je signal da što prije treba da posjetite ljekara. Tražite uput za gastroenterologa jer vam gleđ vjerovatno nagriza želudačna kisjelina.

Hemoroidi
Hemoroidi nisu nimalo bezazleni i ni slučajno ih nemojte ignorisati već se što prije konsultujte sa svojim ljekarom oko pravilne metode liječenja. Ukoliko se dogodi da vam se i poslije liječenja hemoroidi nisu povukli, velika je vjerovatnoća da uopšte nisu hemoroidi već izrasline koje upućuju na Kronovu bolest. Ovo je autoimuna bolest i potrebno je da što prije konsultujete gastroenterologa.

Osip koji svrbi i koža vam se guli

Kada se ovakva reakcija pojavi na laktovima, koljenima, glavi ili leđima, ona je uglavnom znak da imate ekcem. Međutim, može da bude i da vam tijelo daje znak da ste intolerantni na gluten. Čak 25 odsto onih koji nisu tolerantni na gluten imaju ovakve probleme, dok im probavni sistem sasvim normalno funkcioniše.

Promjene u rukopisu

Mnogi Parkinsonovu bolest povezuju sa tremorom. Međutim, jedan od prvih znakova koji ukazuju na tu bolest zapravo je promjena u rukopisu. To su pokazala medicinska ispitivanja koja su sprovedena prije dvije godine, kada je od pacijenata koji boluju od Parkinsonove bolesti traženo da jednu rečenicu ispišu deset puta na istom papiru. Svaki put kada su započeli novu rečenicu njihova slova postajala su sve manja, a rukopis sve gušći. To se događa zbog nedostatka dopamina u mozgu koji uzrokuje ukočenost prstiju. Gubitak čula mirisa takođe je jedan od znakova koji upućuje na Parkinsonovu bolest.

Promjene u pamćenju
Ukoliko nekad nešto zaboravite to ne bi trebalo da vas brine. Međutim, ukoliko svakodnevno zaboravljate, čak i najjednostavnije stvari poput puta do prodavnice, vožnje do dobro poznate lokacije ili imena vaših bližnjih odmah posjetite ljekara, jer su ovakve 'rupe' u pamćenju prvi znaci Alchajmerove bolesti.

Kurir

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.