Aleva paprika je lijek za rane i preventiva za srčani udar
Foto: Thinkstock

Narodni ljekar

Aleva paprika je lijek za rane i preventiva za srčani udar

Sigurno je koristite u kuhinji za pravljenje omiljenih jela, ali vjerovatno niste znali da vam može goditi i za zdravstveno stanje.

Začin od crvene (aleve) paprike može vam služiti kao lijek, a pripada istoj porodici biljaka kao krompir, paradajz i patlidžan.

Mnoga istraživanja su pokazala da ima mnogo “zdravlja u sebi” i ljekovitih prednosti, a najčešće se koristi za prevenciju srčanog udara. Još jedna stvar za koju crvena paprika može koristiti je zaustavljanje krvarenja, piše “Worldhealthinfo”.

Kada vam se dogodi takva vrsta neprijatnosti potrebno je da nanesete papriku direktno na mjesto krvarenja i pričekate 10-15 sekundi da se zaustavi. Pobrinite se da ovo praktikujete samo kada su u pitanju mali rezovi i ogrebotine. Ako je rana veća, rastopite kašiku crvene paprike u toploj vodi i popijte.

Ona takođe dezinfikuje rez i ranu, a sadrži i vitamine A i C, karotenoid i antioksidante.

Izvor: Dnevno.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.