Boja i oblik STOLICE otkrivaju od čega ste bolesni!
Foto: Thinkstock

Obratite pažnju

Boja i oblik STOLICE otkrivaju od čega ste bolesni!

Jedan od najboljih načina da prekontrolišete svoje zdravlje jeste da obratite pažnju na svoju stolicu nakon velike nužde, odnosno na njen oblik boju i veličinu. Nije isto kao laboratorijska analiza, ali može da vam kaže mnogo o stanju organizma.

OBLIK STOLICE

Normalan oblik stolice trebalo bi da bude duguljast, glatke, mekane površine, a stručnjaci ističu da bi svaki dan trebalo da imate jednu do dvije stolice srednje konzistencije.

Stolica u tvrdim komadićima najčešće je odraz ishrane siromašne vlaknima, a upućuje na to da se stolica predugo zadržala u debelom crijevu. Stoga treba povećati unos vlakana koja pospješuju probavu.

Tvrda ali grudvičasta stolica najčešće upućuje na opstipaciju i dehidraciju. Ishranu je u ovom slučaju važno uravnotežiti biljnim vlaknima, pojačati tjelesnu aktivnost i unos tečnosti.

Stolica u mekim komadićima upućuje na potrebu prečišćavanja crijeva tečnošću i zdravijom ishranom, ali ovakva učestala stolica smatra se blagom dijarejom i može biti znak bolesti crijeva.

Vodenasta stolica najmanje se zadržava u crijevima, odnosno prebrzo prolazi kroz digestivni trakt. Previše je rijetka, prezasićena vodom i simptom je proliva. Ukoliko potraje predugo zahtijeva pregled ljekara.

BOJA STOLICE

Može da varira od ishrane i pokazatelj je brojnih stanja i bolesti. Normalna stolica je smeđe boje zbog svog sastava koji čine: voda, bakterije, ostaci crvenih krvnih zrnaca i nesvarljive biljne materije kao što je celuloza uz bjelančevine i masti.

Crvena stolica je zabrinjavajuća jer pokazuje prisustvo krvarenja iz donjeg dijela digestivnog trakta zbog hemoroida ili divertikuloze, ali i ozbiljnijih stanja kao što je karcinom rektuma. No, ova boja stolice može biti posljedica konzumiranja crvene hrane kao što je, na primjer, cvekla.

Zelena stolica može biti posljedica lučenja žuči koja je prebrzo prošla kroz digestivni trakt i nije stigla da promijeni boju u smeđu. Može biti posljedica Kronove bolesti, konzumacije antibiotika, lisnatog zelenog povrća ili grožđa.

Žuta stolica može biti znak poremećaja žučne kese zbog čega dolazi do nepravilnog lučenja žuči. Pokazatelj je i infekcije parazitima, zato ukoliko je ovakva stolica učestala, treba posjetiti ljekara i napraviti analizu stolice.

UČESTALOST I VELIČINA STOLICE

Normalno pražnjenje je jednom do dva puta dnevno bez bola i peckanja.

Mala i tvrda stolica najčešće se javlja kada je ishrana siromašna vlaknima te uzrokuje naprezanje tokom obavljanja nužde. Ishrana bogata vlaknima, veći unos tečnosti i konzumiranje probiotika omekšaće stolicu.

Česta i rijetka stolica može biti posljedica intolerancije na određene namirnice, može biti uzrokovana i lijekovima koje ne podnosite, zato obratite pažnju na navike i ukoliko se rijetka stolica nastavi, posjetite ljekara.

Izvor: Telegraf.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.