Prirodnim lijekovima protiv grlobolje
Foto: Thinkstock

Kućna apoteka

Prirodnim lijekovima protiv grlobolje

Infekcije usta i ždrijela, grebanje, bol u grlu, otežan govor ili gutanje su česti u ovo doba godine. Uobičajeni uzrok je virus ili bakterija, iako iritacija grla takođe može biti uzrokovana pušenjem, suvim vazduhom ili alergijskom reakcijom. Šta možete učiniti ako vam je upaljeno grlo?

Za brzo i djelotvorno olakšanje pokušajte sa starinskim lijekom, slanom vodom. So djeluje kao blagi antiseptik. Otopite pola kašičice soli u čaši tople vode, isperite grlo i ispljunite. Ponovite do četiri puta na dan. Možete i ispirati grlo sa sodom bikarbonom i vodom.

Postavite posudice s vodom na radijatore ili nabavite ovlaživač vazduha. Vlaga u vazduhu će vam pomoći da grlo ne bude previše suvo. Ako nemate ovlaživač, stavite zdjelu vode na radijator svake noći.

Prestanite pušiti. Dim cigarete je vrlo iritantan za sluznicu grla.

Dišite na nos, a ne na usta. To je prirodan način da ovlažite vazduh koji udišete.

Ako često imate problema s upaljenim grlom, kupite novu četkicu za zube. Bakterije koje se sakupljaju na četkici mogu ponovno da vas zaraze.

Ojačajte imunitet tokom sezone prehlade i gripa vitaminima, ljekovitim biljem i pravilnom ishranom. Vitamini C i E, minerali cink i magnezijum, bijeli luk, djumbir i shiitake gljive samo su neki od izbora koje imate na raspolaganju.

Med se odavno koristi kao lijek za upaljeno grlo. Ima antibakterijska svojstva, a to može pomoći i ubrzati ozdravljenje. Takodje izvlači vodu iz upaljenih tkiva, a time se smanjuju otoci. Dodajte med u šolju vruće vode ili biljne čajeve.

Vruća limunada s medom takodje može olakšati bol. Kombinujte sok od pola limuna s toplom vodom.

Uzmite vitamin C. Bilo da je vaša grlobolja uzrokovana prehladom, gripom ili gnojnom upalom, ovaj vitamin ojačaće imunitet i poboljšati borbu s infekcijom.

Echinacea ima antibakterijska i antivirusna svojstva koja će ubrzati ozdravljenje.

Bijeli luk je moćan saveznik u borbi s infekcijama. Sušeni bijeli luk ima antibakterijska i moćna antiseptička svojstva.

Izvor: Žena sam ja

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.