Zatvor oštećuje organe: Top 5 važnih namirnica za prevenciju
Ilustracija

Obratite pažnju

Zatvor oštećuje organe: Top 5 važnih namirnica za prevenciju

Žene češće pate od zatvora. Inače, nervni završeci mozgu šalju signal da je crijevo puno. Ako ignorišete taj nagon, mozak će se ulijeniti i izazvati zatvor.

Zatvor ili opstipacija poremećaj je učestaliji kod žena, a odnosi se na rijetko obavljanje nužde uz tvrdu stolicu koju je teško i bolno izbaciti. U debelom crijevu, koje je dugo oko 1,5 metar i koje se anatomski dijeli na pet dijelova, odvija se posljednja faza probave, pri čemu se resorbuju još neki vitamini i minerali i voda, objašnjava dr. med. Ksenija Krajina Pokupec. 

U debelom crijevu žive milijarde raznih bakterija, kvasaca i drugih mikroorganizama i oni čine takozvanu crijevnu floru. 

- Normalan i poželjan razmak od uzimanja obroka do stolice iznosi od 12 do 48 sati, eventualno do 72 sata. Dakle, ako nemate stolicu dan, dva ili tri, niste u problemu. Neko ima takav ritam cio život i normalno mu je da ima stolicu svaka tri dana. Međutim više od toga nije ni dobro ni poželjno jer zatvor oštećuje sve organe u tijelu, izaziva glavobolje i migrenu, nadutost, bolove u stomaku i leđima i nervozu - upozorava dr. med. Ksenija Krajina Pokupec. 

Akutni zatvor nastupiće nakon proliva, nakon neuzimanja hrane ili neke akutne patologije. Hronični zatvor je češći, zbog loše peristaltike, lijenih crijeva, trudnoće, hemoroida, uzimanja nekih lijekova, loše ishrane, neaktivnosti i godina dugotrajnog stresa. 

- U svakom slučaju, treba se što više kretati, piti što više tečnosti, jesti hranu s vlaknima, tj. voće i povrće i otići u toalet kad ‘priroda pozove’. Nervni završeci šalju mozgu poruku da je crijevo puno i da ga treba isprazniti. Ako taj prirodni nagon odlažete, onda se i nervni završeci i mozak ulijene, tj. nagon za pražnjenje funkcioniše sve slabije i slabije i dolazi do hroničnog zatvora - kaže doktorka. 

Imate li problema sa zatvorom dobro je u čašicu jogurta dodati 1 kašičicu lanenog sjemena koji će svojom sluzi, a i mehaničkim bubrenjem podsticati peristaltiku i pražnjenje crijeva. Jogurt, kefir i kiselo mlijeko odlični su protiv zatvora jer mliječne kisjeline imaju svojstvo blagog sredstva za čišćenje. Kisjele mliječne proizvode preporučuje se uzimati uveče. 

- U blage laksative ubrajamo još i med, sok jabuke i grožđa, kašičicu ricinusovog ulja dnevno, kamilicu, bazgu, sjemenke lana, zobene mekinje, bosiljak i kašičicu maslinovog ulja natašte - kaže Krajina Pokupec i dodaje kako se u jače laksative, odnosno purgative ubrajaju krkovina (Frangulae cortex), sena (Sennae folium) i rabarbara (Rhei radix). 

Postoje i biljke koje ubrajamo u grupu karminativa (biljke bogate eteričnim uljima), a one smiruju upale, spazme i nadutost (kim, komorač, anis, korijandar). Ujedno u probavi pomažu i gorke biljke anđelika, maslačak, vodopija, lincura i pelin. 

One podstiču izlučivanje probavnih sokova i bolji rad želuca i crijeva pa tako poboljšavaju i probavu. Sve ove preparate najbolje je uzimati ujutro na prazan stomak i pola sata prije svakog obroka, a obroci treba da budu više hladni i sirovi jer su hladna jela bolja protiv zatvora nego topla i vruća. 

- Kod podsticanja rada probave i sprječavanja zatvora uspješnom se pokazala i aromaterapija. Jedan od načina kako sebi možete pomoći kod kuće je masaža eteričnim uljima. U smjeru kazaljke na satu masirajte stomak uljima ruzmarina, rimske kamilice i slatkog mažurana koje ste dodali u bazno ulje badema - savjetuje dr. med. Ksenija Krajina Pokupec. 

Top 5 važnih namirnica za sprječavanje zatvora i konstipacije: 
 

1. Probiotici - naučna istraživanja pokazuju povoljan učinak probiotika u terapiji opstipacije i konstipacije. Zato je poželjno jogurte obogaćene probioticima učiniti sastavnim dijelom svakodnevne ishrane.
2. Mekinje - vlakna kojima obiluju ubrzavaju prolazak sadržaja kroz crijeva. Blagotvorni učinak postiže se unosom 10 grama vlakana pšeničnih mekinja na dan, a mogu se miješati s jogurtom.
3. Smokve - sadrže visok udio vlakana topivih u vodi koja povoljno djeluju na regulaciju probave. Svježe i suve smokve imaju visok udio minerala magnezijuma koji je važan za normalnu peristaltiku crijeva.
4. Moćne šljive - bogate su vitaminima A, C i E i mineralima, od kojih je najzastupljeniji kelijum. Pomažu kod problema s opstipacijom zbog puno vlakana
5. Supertečnost - tečnost poput vode, mineralne vode bogate magnezijumom, voćnih i povrtnih sokova i bistre supe omekšava stolicu, olakšava je i ubrzava njen prolazak kroz crijeva.

Izvor: B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.