Arheolozi pronašli jaje staro dvije hiljade godina
Ilustracija

Kina

Arheolozi pronašli jaje staro dvije hiljade godina

Arheolozi su na području Guizhou, na jugu Kine, pronašli jaje staro 2.000 godina, prenosi Anadolija.

Kako piše kineska novinska agencija Xinhua, arheolozi su vršili iskopavanja grobnice koja potiče iz doba kineske dinastije Han, koja je vladala u periodu od 206. godine pr.n.e. do 220. godine. Tom prilikom pronađeno je i jaje za koje se smatra da je staro više od dvije hiljade godina. 

Istraživači su nakon čišćenja jajeta zaključili da izgledom podsjeća na kokošije jaje. Ovo je prvi pronalazak ovakve vrste na području južne kineske regije.

Pronalazači i istoričari su istakli kako su potomci iz kineskih dinastija Shang i Zhou većinom ukopavani sa vrijednim predmetima od bronze. Narod je vladarima koji su kasnije došli donosio stvari i iz svakodnevnog života, koje su kasnije stavljane u grobnice.

Još uvijek nije poznata vrsta jajeta i kako je uspjelo opstati, a da ne istruhne.

Kako iskopavanja grobnice još uvijek nisu gotovo, jaje je ostavljeno u grobnici iz sigurnosnih razloga, ali je zaštićeno kako nepažnjom ne bi bilo uništeno. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.