Naučnici rade na baterijama koje bi mogle da traju vječno

Moguće

Naučnici rade na baterijama koje bi mogle da traju vječno

Naučnici Instituta MIT i kompanije Samsung došli su do zaključka da bi se upotrebom baterija u čvrstom stanju mogli riješiti svi problemi koje imamo sa današnjim baterijama.

Današnji uređaji uglavnom koriste litijum-jonske baterije koje su prilično malog kapaciteta, brzo se troše, a i uvijek postoji opasnost od eksplozije, prenosi B92. 

Prema riječima Gerbranda Sedera, profesora koji je zajedno sa još pet naučnika radio na novom materijalu, svi požari koji se događaju na, primjer, Boing avionima i Tesla automobilima, nastali su upravo zbog tekućih elektrolita. 

"Sam litijum nije zapaljiv, kao što je to slučaj u ovim baterijama. Uz čvrste elektrolite nema sigurnosnih briga, možete je baciti na pod, u nju zabiti ekser i neće doći do požara", ističe profesor Seder. 

Problem sa razvijanjem baterija u črvstom stanju je bio taj što je teško pronaći čvrste materijale koji čestice provode jednako brzo kao tečnost. Međutim, ovaj tim naučnika analizirao je svojstva postojećih litijum-jonskih materijala i uspio da pronađe materijale koji su dovoljno dobri vodiči. 

Takođe, nove se baterije bolje ponašaju u hladnim uslovima, a mogu izdržati i nekoliko stotina hiljada ciklusa punjenja. 

S obzirom na to da naučnici u svoj rad ulažu puno truda i napora, nadamo se da će vječne baterije u bliskoj budućnosti ugledati svjetlost dana. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.