Odvojio se veliki komad leda na Grenlandu, vidjelo se iz svemira

Zbog ovoga je i Titanik potonuo

Odvojio se veliki komad leda na Grenlandu, vidjelo se iz svemira

Naučnici proučavaju veliki komad leda koji se odvojio od Jakobshavnovog glečera na Grenlandu. To je do sada najveći komad leda koji je se "otcijepio".

Stručnjaci kažu da se radi o komadu veličine od 12,4 kvadratnih kilometara i da je to do sada najveći dio koji se odvojio od ledenog toka, prenosi Blic.

Prema satelitskim snimcima, odvajanje leda dogodilo se između 13. i 19. avgusta.

Jakobshavn je veliki drenažni kanal za ledenu ploču Grenlanda, koji proizvodi oko deset odsto ledenih santi.

Kada se odvoji, led "putuje" duž dugog fjorda prije nego što uđe u Dejvisov moreuz, a odatle se dalje kreće u pravcu Atlantika.

Spekuliše se da je ledena santa koja ja potopila "Titanik" došla iz Jakobshavna, navodi Bi-Bi-Si.

Naučnici kažu da se glečer kreće nekoliko desetina metara dnevno tokom ljetnjih mjeseci, što je najbrže kretanje ledenih ploča na Grenlandu.

Evropska svemirska agencija prati cio događaj pomoću "Sentinel" satelita Evropske unije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.