Koristite ove namirnice i riješite probleme sa stomakom
foto: Thinkstock

Savjeti

Koristite ove namirnice i riješite probleme sa stomakom

Ove ljekovite namirnice umiriće želudačne grčeve, gasove i nadutost.

Čaj od mente

Čaj od mente će smanjiti grčenje želuca i nadutost. Istovremeno će opustiti područje između jednjaka i želudca, ali vas i dovesti u opasnost od dobijanja gorušice (ako ste skloni gorušici, želudac bolje umirite nežnim čajem od kamilice. 

Jabukovo sirće 

Jabukovo sirće umiriće vaš želudac kada se grčenje dešava zbog manjka želudačne kiseline. Jabukovo sirće uz to sadrži i dosta hranjivih materija poput vitamina B i C koje će dodatno poboljšati stanje vašeg organizma. Ako vam je prejak ukus sirćeta, pomiješajte ga sa malo vode i meda. 

Pirinač 

Bijeli pirinač je lako probavljiva namirnica koja sadrži dosta skroba i ojačava želudačnu ovojnicu. Rižu je dobro uvijek jesti, a posebno u trenucima kada patite od dijareja uzrokovanih nekim tipom stomačnog virusa. 

Đumbir 

Ako želite da smanjite osećaj mučnine ili nagon za povraćanjem – uzmite đumbir. Ova korjenasta biljka ima karakteristike koje umanjuju te simptome. Sve što treba da uradite je da prelijete vruću vodu preko kriški svežeg đumbira, pustite da odstoji nekoliko minuta, a zatim polako ispijete tečnost. 

Banane 

Banane su odličan izbor za osobe koje često pate od dijareje jer ovo tropsko voće sadrži elemente koji će očvrsnuti vašu stolicu. Uz to se lagano guli i jede, te predstavlja bogat izvor kalijuma koji jača imunitet nakon dugotrajne bolesti. 

Tost 

Morate jesti čak i kada imate želučanih tegoba. Osjetljivom organu tada će najbolje prijati dobro tostirano parče hljeba, koje će spriječiti dalje grčenje i bolove. 

Komorač 

Komorač je povrće bogato antioksidantima koji blagonaklono djeluju na zdravlje cijelog tijela. Poznat je i po svojim karakteristikama koje spriječavaju nadutost i gasove, kao i unapređivač izbacivanja toksina iz tela, piše dnevnik.hr. Svakog dana pojedite pola kafene kašičice njegovih košpica ili nešto nasjeckanog svježeg korijena.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.