Astronauti će se hraniti svojim izmetom?
ilustracija

Raste interesovanje za put na Mjesec i Mars

Astronauti će se hraniti svojim izmetom?

NASA je odabrala osam univerziteta, koji će dobiti donacije od 1,6 miliona dolara na period od tri godine. Upravo je jedan od univerziteta predložio reciklažu ljudskog izmeta

Kako sve više raste interesovanje za put na Mjesec i Mars, NASA radi na pronalaženju obnovljivih načina ishrane namijenjenih za njene astronaute, a jedan od mogućih načina je i reciklaža ljudskog izmeta, prenosi B92. 

Svemirska agenicja dobila je 200 000 dolara godišnje da radi na projektu, kojim bi se reciklirao ljudski izmet u vještačku hranu. 

NASA je odabrala osam univerziteta, koji će dobiti donacije od 1,6 miliona dolara na period od tri godine. Upravo je jedan od univerziteta predložio reciklažu ljudskog izmeta. 

Projekat, nazvan "Sintetička biologija za reciklažu ljudskog izmeta na dugoročnim svemirskim putovanjima", povjeren je Marku Bleneru sa Klemson Univerziteta u Južnoj Karolini. 

"Prvi rezultati mogu poslužiti kao alternativno gorivo za motore", izjavio je Stiv Jurczik, administrator NASA-e. 

"Ovo istraživanje je od suštinske važnosti da bi se osigurali astronauti, kako bi mogli da se suoče sa svim izazovima koje put na Mars donosi", zaključio je Jurczik.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.