Spavanje na boku smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti
Ilustracija

Američki naučnici

Spavanje na boku smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti

Spavanje na boku smanjuje opasnost od pojave neuroloških bolesti, poput Alcajmera ili Parkinsona, tvrde američki naučnici.

Taj položaj doprinosi čišćenju mozga od toksina koji su se nagomilali tokom dana, daleko više od spavanja na stomaku ili leđima, navodi se u studiji stručnjaka sa Univerziteta Stoni Bruk koja je objavljena u časopisu "Journal of Neuroscience". 

Analizom snimaka mozga, oni su ustanovili da limfni sistem, zadužen za otklanjanje toksina, radi efikasnije kada subjekat spava na boku. To bi samim tim trebalo da smanji opasnost od razvoja neuroloških bolesti. 

"Kvalitet sna i položaj tijela tokom spavanja su novi parametri koje bi trebalo uzeti u obzir u otkrivanju opasnosti od cerebralnih poremećaja", smatraju istraživači, prenosi b92.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.