Zašto se bolje vježba uz muziku
ilustracija

Otkriveno

Zašto se bolje vježba uz muziku

Oni koji treniraju, znaju koliko vježbanje lakše pada uz muziku, a evo i zašto.

Muzika koju volimo pomaže nam da izdržimo napor, bol, da budemo istrajniji, kažu naučnici. 

Naime, dok slušamo omiljene pjesme, mozak luči prirodne supstance koje ublažvaju bol, a nazivaju se opioidi i imaju slična svojstva kao morfijum. Ove supstance su objašnjenje zašto muzika ima tako dobar efekat na zdravlje i zašto nam olakšava naporne treninge. 

Danijel Levitin sa Univerziteta Mekgil u Kanadi kaže da kada slušamo muziku, mozak takođe luči dopamin. 

Robin Danbar sa univerziteta Oksford kaže da još bolje efekte na zdravlje i organizam ima ukoliko uz to još i igramo - tada je tolerancija na bol još veća. 

Istraživači su testirali ljude u jednoj teretani i otkrili da oni koji vježbaju uz muziku za isti trening utroše dvostruko manje napora u odnosu na one koji treniraju bez muzike. 

Osim toga, stručnjaci su saglasni da muzika ima dobar efekat na imuni sistem i pamćenje, kao i da nam pomaže da se lakše izborimo sa svakodnevnim stresom. 

Dakle, "odvrnite" tu svoju omiljenu pjesmu, neće da škodi!

Superžena

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.