Astronauti danas po prvi put jedu biljku uzgojenu van zemlje (VIDEO)

Svemirska salata

Astronauti danas po prvi put jedu biljku uzgojenu van zemlje (VIDEO)

Astronauti Međunarodne svemirske stanice (MSS) danas će na meniju imati svemirsku salatu. To je prvi put da će neko pojesti povrće uzgojeno na svemirskoj stanici.

Crvena salata uzgojena je u mikrogravitacijskim uslovima biće oprana limunskom kiselinom prije konzumacije, prenosi Blic.

Uzorci salate biće poslati i na Zemlju kako bi prošli dodatne analize, ali većinu će ipak pojesti članovi posade.

Sjeme salate posađeno je u julu u dva 'jastuka' koja su postavljena ispod ravnog panela iz kojeg ih je obasjavala svjetlost crvenih, zelenih i plavih LED dioda.

Salata je prvi put posađena u maju prošle godine, ali je poslata na Zemlju kako bi se testiralo može li poslužiti kao hrana astronautima. Čitav projekat služi kako bi se saznalo mogu li astronauti proizvoditi kvalitetnu hranu u svemiru koja će im poslužiti za eventualna duža putovanja npr. na Mars, piše SkyNews.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.