foto: AP/Beta

Dominantno do zlata

"Delfini" šampioni svijeta

Vaterpolisti Srbije su na dominantan način osvojili Svjetsko prvenstvo. U duelu za zlato ubjedljivo su savladali selekciju Hrvatske sa čak sedam golova razlike, rezultatom 11:4 (2:2, 3:0, 2:2, 4:0).

Srbija je zasluženo na krovu svijeta, pošto su na šampionatu u Kazanju pokazali najviše od svih selekcija.

Hrvati su bolje otvorili meč, poveli 2:0 golovima Obradovića i Petrovića, ali izabranici Dejana Savića su uspjeli da uzvrate preko Prlainovića i Mandića i izjednače do kraja prve četvrtine.

U nastavku meča, viđena je potpuna dominacija "delfina". Serija golova srpske selekcije nastavljena je u drugoj čevrtini, u kojoj je postigla tri gola. Možda ključna je bila odbrana u tojdionici, u kojoj je Hrvatska tri puta imala igrača više, ali nijednom nije to iskoristila.  

I treću dionicu Srbi su otvorili golom za velikih 6:2, a potom su Hrvati uspjeli da smanje na 7:4 do kraja tog perioda igre, ali to je bilo sve što su u finalu Tucakovi izabranici uradili u napadu.

"Barakude" su totalno dotučene u posljednjoj četvrtni, u kojoj je Srbija postigla četiri gola i furiozonom serijom završila finale Svjetskog prvenstva.

Andrija Prlainović postigao je tri gola za Srbiju, a Miloš Ćuk dva. Strijelci su bili i Dušan Mandić, Filip Filipović, Stefan Mitrović, Duško Pijetlović, kao i 18-godišnji debitant Nikola Jakšić.

Dva gola za Hrvatsku postigao je Sandro Sukno.

Srbija je prije dvije godine, na Svjetskom prvenstvu u Barseloni bila sedma, a ovo joj je drugo svjetsko zlato od kada nastupa samostalno, poslije Rima 2009. godine. 

Hrvatskoj ovo prva srebrna medalja, a ukupno peta uzastopna medalja sa svjetskih prvenstava. Uz zlato iz 2007. godine, ima i tri bronze zaredom (2009, 2011, 2013).

Srbija je aktuelni evropski prvak, a ovog ljeta je osvojila i Svjetsku ligu (takođe u finalu pobijedla Hrvatsku) i tada izborila plasman na Olimpijske igre.

U meču za srebro, Grčka, najprijatnije iznenađenje prvenstva, savladala je na peterce Italiju, ukupnim rezultatom 11:9. "Heleni" su tom pobjedom takođe izborili vizu za Rio.

Prlainović MVP

Kako prenosi RTCG, vaterpolista Srbije Andrija Prlainović proglašen je za najboljeg igrača na Svjetskom prvenstvu u Kazanju.

Svjetska plivačka federacija (FINA) MVP nagradu je dodijelila Prlainoviću, trostrukom strijelcu u finalu protiv Hrvatske. Najbolji golman Branislav Mitrović.

Izbor medija je drugačiji. Po njima najbolji igrač SP-a je Duško Pijetlović, a novinari su izabrali i najbolji tim šampionata.

Osim Pijetlovića tu su hrvatski golman Pavić, njegov saigrač iz reprezentacije Muslim, Italijan Di Fulvio, Grk Funtulis, najbolji igrač Australije Janger i Kazahstanac Aksenov.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.