Crna Gora sa Mađarskom za peto mjesto

Svjetsko prvenstvo u Kazanju

Crna Gora sa Mađarskom za peto mjesto

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore igraće danas sa Mađarskom za peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kazanju.

 Crna Gora je u razigravanju za plasman od petog do osmog mjesta savladala Australiju 11:8, dok je Mađarska bila bolja od Sjedinjenih Američkih Država 13:9. 

Utakmica počinje u 14 sati i 30 minuta. 

U duelu za treće mjesto i olimpijsku vizu, u 19 sati i 30 minuta, igraće Grčka i Italija, dok će u 21 sati o trofeju odlučivati Srbija i Hrvatska.

Direktor Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore Petar Porobić osvrnuo se na rezultate ''ajkula'' u Kazanju, i poručio da brojni epiteti i kritike koji su ispod svakog nivoa, destabilizuju reprezentaciju.

''Problem je što smo mi lično svi ambiciozni, svi nešto mnogo želimo, i u trenucima kada to odmah na ostvarimo prorade emocije. Tada dolazi do izliva nezadovoljstva, ali je taj utisak uvijek prisutan kada ne ostvarite cilj. Pratili smo razne izjave kroz našu štampu i to nam nije prijalo. Pitamo se zašto je to tako prema nama. Mi smo među šest najboljih selekcija svijeta, a dobijamo epitete i kritike koje su ispod svakog nivoa. To destabilizuje našu reprezentaciju, ali mislim da ćemo se izdići iznad svega toga. Dakle, neko može da kaže da ja nijesam dobar trener, polazim od sebe, da nešto nijesam dobro uradio, ali to ne znači da neko treba da te vrijeđa. Bili ste svjedoci da je naša ekipa dvije neđelje bila primjer izuzetno disciplinovane ekipe, prihvatala je sve obaveze... Da li smo zadovoljni što smo peti ili šesti? Nijesmo, ali to nije razlog za drugačiji pristup prema nama. Nakon takmičenja hladne i mudre glave tražićemo rješenje'', kazao je Porobić i dodao...

''Imamo tri bazena, i to ne baš kvalitetna. Imamo četiri kluba od kojih se tri takmiče sa seniorskim ekipama u Regionalnoj ligi. Imamo jako mali broj igrača. Zbog uslova u kojima funkcionišemo, ne bi trebalo da postavljamo tako visoke domete. To ne znači da smo mi zbog toga snizili naše domete i ambicije. Naš krajni cilj je Olimpijada. Ali, moramo biti realni. Radio sam kao trener u Rusiji, znam kakvi su uslovi bili, u međuvremenu su napravili sedam novih bazena samo u Kazanju. Podsjetimo, da Rusija ima dugu i veliku tradiciju vaterpolo sporta, bila je višestruki olimpijski šampion, napravila je fenomenalnu organizaciju takmičenja, a završili su kao 14. na prvenstvu. Pa niko ne pravi tragediju od toga. Ponavljam, prevashodnim cilj nam je da dođemo do Olimpijade.''

Porobić je istakao da moramo biti realni, da sa tri bazena od kojih dva u većini vaterpolo zemalja ne bi mogla da fukcionišu, zatim sa tako malo igrača i uz sve ostale probleme, jako je teško napraviti odličan rezultat na velikom takmičenju.

''Utakmice prvih osam ekipa su pokazale napredak mnogih zemalja. Tako da nam neće biti lako da dođemo do krajnjeg cilja. Napredovala je Australija, SAD, vidjeli ste jednu novu podmlađenu, perspektivnu Grčku, zatim tu su Italija, Maarska. Već sada znamo da dvije ekipe iz vrha vaterpola nijesu među četiri, mi i Mađari. Neće biti lako doći do Rija. Ali, nama nije samo cilj da dođemo do Olimpijade, već da sa ovom generacijom osvojimo medalju. Ako to želimo potrebna nam je mnogo veća podrška, veća podrška medija, a ne kao u pojedinim natpisima. Ali, moramo biti realni – doći do Olimpijade sa tri bazena, od kojih dva u većini vaterpolo zemalja ne bi mogla da fukcionišu, zatim sa tako malo igrača i uz sve ostale probleme, jako je teško. Dakle, treba nam mnogo veća podrška. Ovaj šampionat je pokazao da je sada konkurencija ogromna, a ne treba zaboraviti da fale jedna Španija, Njemačka, Rumunija pa i Francuska. Mi kroz Evropsko prvenstvo pa do kvalifikacionig turnira za Olimpijadu moramo tražiti šansu za Rio. ''

Italija je domaćin kvalifikacionog turnira za Rio, a na pitanje novinara ukoliko Italija osvoji treće mjesto u Kazanju i izbori vizu za Olimpijadu, može li Crna Gora dobiti organizaciju kvalifikacija za Brazil, Porobić je kazao.

''Mislim da to nije moguće, ali i da nam daju na kojem bazenu bi organizovali taj turnir!? Mi nemamo uslova da organizujemo jedno takvo takmičenje, jer je taj turnir početkom aprila i potreban nam je zatvoreni bazen! Hoćemo na olimpijadu, hoćemo medalju a nemamo uslova da organizujemo kvalifkacioni turnir! Morali bi da gledamo vremensku prognozu'', zaključio je Porobić.

Izvor.wpolo.me

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.