U kakvoj ste formi?
Ilustracija

Test

U kakvoj ste formi?

Da li ste se ikada zapitali da li ste dovoljno fit? Bez obzira da li ste bavite sportom ili nikada, čak ni rekreativno niste pokušavali, ovaj test pokazaće vam u kakvoj ste formi zapravo.

Iskreno odgovorite na ova pitanja i provjerite da li ste u formi:

 

1) Koliko brzo možete da ustanete iz kreveta?
2) Koliko vremena vam je potrebno za oporavak?
3) Da li možete da istrčite kilometar?
4) Da li možete da dotaknete svoje prste na nogama?
5) Kakva vam je koncentracija?
6) Da li imate problem da se uspavate?

 

ODGOVORI:


1)  Biti u formi znači da možete da izdržite veći napor od uobičajenog, a da se pritom niste ostali bez daha. Redovno vježbanje će poboljšati kapacitet vaših pluća, a koristi će imati i srce, kao i cjelokupan organizam. Ako možete da završite sve dnevne obaveze i da potom odradite trening, a da nemate osjećaj da ste ostali bez daha, u dobroj ste formi.

 

2)  Iako mnogi misle da je važnije koliko teške vježbe radite, zapravo je važnije koliko vremena je potrebno vašem organizmu da se oporavi od napora. Ako ste fit, vaše srce će se brže oporavljati.


3) Trčanje je veliki ispit za vaše kardiovaskularni sistem. U suštini, trčanje je mjera koliko je efikasno srce i koliko su pluća u mogućnosti da koriste kiseonik. Izmjerite koliko vam je vremena potrebno da istrčite kilometar. Ako uspijete da istrčite kilometar za manje od 10 minuta, u formi ste.

 

4) Ako ne možete da dohvatite prste na nogama stojeći, bez savijanja koljena, onda niste u najboljoj formi. Fleksibilnost je važan dio fitnesa i ima veze sa stanjem naših mišića. Vježbanje produžava zadnju ložu.

 

5) Ako imate problem sa koncentracijom i ne možete da zapamtite sve što vam je potrebno na poslu, trebalo bi da krenete u teretanu. Redovna fizička aktivnost pomaže memoriju i našu sposobnost da učimo nove stvari i povećava proizvodnju ćelija u hipotalamusu koji je odgovoran za pamćenje i učenje. 

 

6) Ako ne možete da se uspavate, čak ni nakon nekoliko sati odmora, vjerovatno niste dovoljno aktivni. Isto važi i ukoliko se budite nekoliko puta tokom noći. Nivo hormona spavanja melatonina održava se redovnim vježbanjem, prenosi Ženablic.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.