3 načina da vaše stare štikle postanu kao nove
Ilustracija

Uklonite ogrebotine i mrlje

3 načina da vaše stare štikle postanu kao nove

Gotovo svaka žena u ormaru skriva omiljeni par odjeće ili obuće kojeg još nije spremna zauvijek ukloniti iz garderobe. No uz pomoć ovih jednostavnih trikova to možda nećete niti morati. Saznajte kako sa štikli možete ukloniti ogrebotine, mrlje i vratiti im boju i svježinu, prenosi Zadovoljna.

1. Mrlje na brušenoj koži

Ako su vam se omiljene štikle od brušene kože namočile na kiši te su se na njima pojavile mrlje, upotrijebite blagu turpiju za nokte. Pričekajte da se cipele osuše pa turpijom lagano iščetkajte mrlje od vode. Nakon toga cipele prebrišite pamučnom krpom i nasprejajte sredstvom za održavanje brušene kože.

2. Za glatku kožu

Tvrdokorne mrlje s glatke kože možete ukloniti uz pomoć četkice za zube i alkoholnog sirćeta. Alkoholno sirće natočite u plastičnu čašicu te u njega umočite četkicu za zube. Četkicom temeljito iščetkajte mrlje i ogrebotine te po potrebi ponovite postupak. Nakon što su mrlje nestale, cipele prebriišite čistom, vlažnom pamučnom krpicom te premažite sredstvom za zaštitu kože.

3. Za lakiranu i običnu kožu

Ogrebotine i mrlje na koži možete ukloniti uz pomoć štapića za uši i vazelina. Štapić umočite u vazelin te njime premažite mrlju na cipeli. Lagano trljajte dok ogrebotina ne postane gotovo nevidljiva. Želite li osvježiti kožu i učiniti je kao novom, cipele detaljno premažite hidratantnim losionom za tijelo. Malo losiona nanesite na pamučnu krpicu te premažite cijele cipele. Koža će upiti losion i postati blistava i svježa.  

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.