Potraga za vanzemaljcima: Najveći teleskop na svijetu skoro završen
foto: Thinkstock / ilustracija

Prvi veliki korak

Potraga za vanzemaljcima: Najveći teleskop na svijetu skoro završen

Kina je napokon napravila prvi veliki korak ka novom nivou posmatranja zvijezda postavljanjem panela na najveći radioteleskop na svijetu.

Podizanje teleskopa počelo je 2011. godine, a konačno postavljanje osjetljivih panela počelo je nedavno. Teleskop nosi naziv Otvoreni sferični 500-metarski teleskop ili skraćeno FAST, a čine ga konstrukcija i 4.450 trougaonih panela ili ploča. 

Svaka ploča je duga oko 11 metara, a njihovo postavljanje počelo je u četvrtak. Teleskop je smješten u provinciji Guičo, u tzv. Karst depresiji koja je izolovana od ljudskog djelovanja i objekata. Teleskop je pet kilometara udaljen od prvog naselja, što za posljedicu ima odsustvo bilo kakvih smetnji. 

"Kada imate vrlo osetljiv teleskop, onda možete da primite izuzetno slabe i udaljene radiosignale. Pomoću njega ćemo tražiti inteligentan život i porijeklo našeg svemira", rekao je Vu Ćiangping, direktor Kineskog astronomskog društva, prenosi klix.ba.

Poređenja radi, trenutni najveći radioteleskop na planeti opservatorije “Arecibo” širok je "samo" 305 metara. Izgradnja je koštala skoro 9 miliona evra, dok će FAST do kraja radova koštati nevjerovatnih 100 miliona eura.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.