Vježbe koje pomažu da zatrudnite
Ilustracija

Aviva metoda

Vježbe koje pomažu da zatrudnite

Regulišite hormonalni balans pomoću popularne Aviva metode. Svjetska zdravstvena organizacija je ovu vrstu aktivnosti upisala kao pomoćnu ljekovitu metodu za uređenje mjesečnog ciklusa i očuvanje zdravlja žene

Sistem fizičkih vježbi koje dovode hormonalni status žene u ravnotežu, i doprinose poboljšanju plodnosti kreirala je još 1966. godine gimnastičarka Aviva Štajner, i već 50 godina se preporučuju osobama koje žele da dovedu organizam u optimalno stanje i obezbijede neophodne fiziološke uslove za ostvarivanje trudnoće. Istraživanja su potvrdila da ove vježbe ubrzavaju cirkulaciju u maloj karlici, i postiže se optimalna proizvodnja hormona jajnika i regeneracija tkiva reproduktivnih organa.

Aviva vježbe sadrže elemente joge, angažuju dubinske mišiće karlice i povećaju protok krvi kroz malu karlicu, čime se poboljšava rad jajnika, ojačava materica, uspostavlja i održava hormonalni balans. Pomažu i u slučajevima neprohodnosti jajovoda tako što ih otvaraju, a takođe se koriste za umanjenje mioma i otklanjanje cisti, čestih uzročnika neplodnosti. Ustanovljeno je i da ove vježbe jačaju matericu i obezbjeđuju optimalnu debljinu endometrijuma, što je uslov za uspješnu implantaciju oplođene jajne ćelije. Istovremeno, predupređuju menstrualne grčeve i PMS, skraćuju vrijeme menstrualnog krvarenja, otklanjaju priraslice, ublažavaju simptome menopauze.

Svjetska zdravstvena organizacija je 1982. godine u registar upisala Aviva vježbe kao pomoćnu ljekovitu metodu za uređenje mjesečnog ciklusa i očuvanje ženskog zdravlja.

Metoda se sastoji od nekoliko sistema vježbi, svaki predstavlja jedinstven skup, gdje se pomoću specifičnih pokreta usklađuju rad žlijezda sa unutrašnjim lučenjem, koje su zadužene za lučenje polnih hormona. Recimo, za povećanje plodnosti se radi serija osnovnih vježbi, koje uspostavljaju hormonalni balans i uredne ovulacije, a nakon njih se rade vježbe za indukciju ovulacije, koje zagrijevaju jajnike, omogućavaju lakše prskanje folikula i otvaraju jajovode.

RAJSKA PTICA

Sastavite noge i spustite se u polučučanj. Gornji dio tijela nagnite naprijed tako da se koljena i grudi dodiruju. Savijte ruke u laktovima. Laktove privucite uz struk, a šake do ramena. Raširite ruke, kičma je paralelna sa podom, a istovremeno desnu nogu ispružite u desnu stranu tako da prednjim dijelom stopala lupnete o pod. Vratite se u početni položaj i stegnite mišiće donjeg dijela stomaka i mišiće zadnjice. Zatim vježbu ponovite i sa lijevom nogom.
Preporuka je da se vježbe rade dva do tri puta nedjeljno, po pola sata. Prvi rezultati mogu da se vide već nakon jednog do šest mjeseci. Na primjer, problemi vezani za ciklus i simptomi menopauze se rješavaju već nakon mjesec dana redovnog vježbanja. U slučaju postojanja priraslica, suženja, cista i mioma potrebno je vježbati najmanje tri mjeseca, dok je za povećanje plodnosti potrebno više vremena, oko godinu dana.

U okviru metode Aviva postoje i vježbe za muškarce, koje su usklađene sa fiziologijom muškog organizma, a pomoću njih se povećava broj i pokretljivost spermatozoida, otklanjaju problemi sa prostatom i ojačava potencija.

MALI STEP

Sastavite noge i spustite se u polučučanj. Ispružite desnu nogu naprijed, ali tako da obje butine budu u istoj ravni. Stopala su čvrsto na zemlji, gornji dio tijela malo nagnut naprijed, kičma je prava, a ruke su pored tijela. Odižite petu desne noge, uz savijanje u koljenu, karlicu gurajte naprijed. Stegnite donji dio stomaka, zaoblite leđa, a ruke savijte u laktovima i čvrsto priljubite uz tijelo, šake neka se dodiruju ispred grudi. Spustite petu na pod, butina desne noge treba da je u ravni sa butinom lijeve, ispravite leđa, ali ostanite malo nagnuti ka naprijed, i spustite ruke pored tijela. Kontinuirano ponavljajte pokrete. Poslije 35 sekundi, promijenite nogu i ponovite vježbu.

Izvor: Novosti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.