Australijanci printaju dijelove ljudskog tijela (Video)
ilustracija

Za medicinare

Australijanci printaju dijelove ljudskog tijela (Video)

Pomoću 3D tehnologije printaju se dijelovi ljudskog tijela, koji se koriste na studijama medicine.

Nastale iz praha, posljednje inovacije 3D printanja se replike dijelova ljudskog tijela. Dizajn je utemeljen na pravim CT nalazima. Nakon što se određeni dijelovi kompjuterski oboje, slika se šalje direktno na 3D printanje. Printer dalje obrađuje blok kompresiranog praha. Milimetar po milimetar i replika stopala dobija svoj originalni oblik, prenosi Al Jazeera

"Isprintali smo i glavu, sa svim detaljima, poput lica, mišića vilice i vrata... Bilo je pomalo sablasno gledati kako glava poprima oblik, ali to je nevjerovatno dostignuće", kaže Michelle Quayle, 3D inovatorka.

Dijelovi koji se printaju nisu kompatibilni za primjenu na ljude. Takva tehnologija je još nekoliko decenija daleko. Ali, precizne replike dijelova tijela su itekako korisne, naročito za vježbu studentima medicine. Tradicionalno, studenti uče iz knjiga i vježbaju na plastičnim modelima, ili ponekad na seciranim dijelovima tijela.

"Možda dva sata sedmično, toliko radimo s leševima. I dobro je što imamo uvid u stvarni izgled određenih organa, kako bismo mogli vidjeti ono što čitamo u knjigama. Ali, dva sata sedmično je možda premalo. Koji sat više zaista bi dobro došao", kaže Sheree Deng, studentkinja medicine.

Moderni Frankenstein

Ali, pravi leševi su rijetki - i skupi, a u pojedinim zemljama i veliki tabu.

"U pojedinim kulturama i religijama neprihvatljivo je secirati ili vršiti bilo kakvu intervenciju nad tijelom preminule osobe. Vjerujem da će ovi 3D modeli upravo dobro doći u tim dijelovima svijeta, gdje studenti nemaju priliku raditi s leševima", kaže Paul McMenamin, profesor na Monash univerzitetu.

Preciznost izrade ovih modela je svojstvo koje ih čini posebnim. Liveni modeli iz kalupa nisu ni približno detaljni. Za sada, replika cijelog ljudskog tijela još nije napravljena, jer printeri nisu dovoljno veliki. Napravljena je, zapravo, mješavina različitih dijelova tijela od različitih osoba. Moderni Frankenštajn reklo bi se.

Iako ovo nije početak printanja nečega što bi eventualno moglo "oživjeti", ljekari ipak smatraju da je 3D printanje veliki korak naprijed za nauku.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.