Ovo su najljepše programerke na svijetu!
Foto: Wikipedia/ZCooperstown, Printskrin: Youtube/Women 2.0, Foter/Flickr/Corrinne.Yu

IT giganti

Ovo su najljepše programerke na svijetu!

Mnogi su mislili da je IT svijet rezervisan za jači pol. Ipak, u posljednje vrijeme se pokazalo da sfera programiranja ne pripada samo muškarcima. Ne samo da su se žene pokazale kao dobre programerke, one su postale i vizionari na čelu nekih od najvećih IT giganata.

Međutim, i dalje postoji stereotipna predstava o programerkama kao o štreberkama sa „teglama” od naočara. Velika zabluda. Ne samo da su pametne, ove žene su i lijepe.

Evo, stoga, liste pet najljepših programerki na svijetu.

Džejd Rejmond

Prvo mjesto liste najljepših zauzima Kanađanka Džejd Rejmond.Karijeru programerke počela je u Sony-ju, a do skoro, vjerovali ili ne, bila je na čelu kompanije Ubisoft. Osnivač je njihovog studija u Torontu. Ovu ljepoticu gejmerska publika odavno zna kao producentkinju danas već čuvene franšize Assassin’s Creed. Džejd danas vjerovatno smišlja svoj sljedeći veliki projekat, jer je Ubisoft nakon 10 godina napustila samoinicijativno.

Sara Hajder

Još jedno poznato lice u svijetu programiranja. Sara Hajder je mnogo godina provela u Googleu. Android aplikacija čijem je razvoju aktivno doprinijela bio je Vine. Trenutno radi kao softverska inženjerka u Twitteru.

Korin Ju

Na listi žena u industriji video-igara Korin vjerovatno zauzima prvo mjesto. Ona je profesionalnu programersku karijeru gradila na projektima kao što su Brothers in arms, Borderlands, Zombie i Unreal Engine 3. Najveći doprinos dala je razvoju popularne igrice Halo 4. Ova lepa programerka je 2009. godine dobila i nacionalnu nagradu za istraživanje u oblasti nuklearne fizike Ministarstva energetike SAD.

Trejsi Čau

Diplomac Stenforda, Trejsi Čau u svojoj biografiji od referenci ima kompanije Google, Facebook i Quora. Sada kao softverska inženjerka radi u Pinterestu.

Amanda Vikstid

Amanda Vikstid važi za najefikasnijeg developera u svijetu prenosivih uređaja, kao i za dobrog programera video-igara. Farmville, igrica popularna na Facebooku, samo je jedan od projekata iz njenog rezimea. Osim što radi kao konsultantkinja za nekoliko kompanija, pokrenula je i svoju firmu – Turf.

(Telegraf.rs)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.