6 materijala u kojima se nećete znojiti
Foto: Guliver/Thinkstock

Spas od vrućina

6 materijala u kojima se nećete znojiti

Donosimo vam popis šest tkanina uz koje će vam ljeto biti puno ugodnije.

Svima je dobro poznato da je poliester jedan od najmanje ugodnih materijala koje treba izbjegavati tokom ljetnjih dana, zato što ne "diše" i zadržava toplotu. Međutim, da li znate koje tkanine i materijali ne podstiču znojenje?

Mi smo otkrili najprijatnije materijale za ljeto:

Lan

Izuzetno ugodan materijal koja bi slobodno mogli da nazovemo "ventilatorom" među materijalima. Omogućava vašem tijelu da diše i tako sprječava znojenje. Ima samo jednu manu, lako i brzo se gužva, ali to ionako nije bitno tokom vrućina.

Pamuk

Odličan odabir materijala za vrele ljetnje mjesece. Jedna od najprozračnijih tkanina koje postoje, ne zadržava toplotu, te upija vlažnost sa tijela i aktivira njeno isparavanje.

Keper

Najčešće se proizvodi od pamuka ili njegove mješavine i smatra se sjajnom ljetnjom zamjenom za teksas. Ako i tokom vrućina ne želite da odustanete od nošenja dugih pantalona, odaberite modele od kepera jer ćete se u njima osjećati mnogo ugodnije.

Viskoza

Jedno od najpopularnijih sintetičkih vlakana koje nastaje od ostataka celuloznih vlakana i po hemijskom sastavu vrlo je slično pamuku. Upravo je zbog toga viskoza ugodna za nošenje tokom vrućina i hladi tijelo.

Svila

Prirodna tkanina koja "diše" i poznata je po tome što se prilagođava temperaturama, pa vas tokom zime grije, a ljeti hladi. Iako ne podstiče znojenje, tanka je i mekana pa se lako zalijepi za znojnu kožu.

Šifon

Izrađuje se od različitih mješavina, a kada je napravljen od pamuka i svile postaje idealan materijal za ljetnju odjeću. Najčešće se koristi za izradu haljina i bluza zato što je izuzetno lepršav.

Izvor: Zadovoljna.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.