Putin sada može da se
Vladimir Putin

Kontroverzani zakon

Putin sada može da se "obriše" sa Googla

Poslanici ruske Dume danas su usvojili novi zakon koji obavezuje internet pretraživače da uklone rezultate pretraživanja o određenoj osobi na zahtjev te osobe.

Taj zakon, za koji kritičari navode da je kontroverzan, jer bi mogao da se koristi da se blokiraju informacije kojima se kritikuje vlada ili državni zvaničnici, usvojen je velikom većinom glasova, prenela je agencija AP.

Iako je sličan zakon nedavno usvojen i u Evropskoj uniji, ruski zakon je sveobuhvatniji, budući da omogućuje brisanje i onih informacija za koje se smatra da su od javnog interesa, navodi američka agencija, prenosi Mondo.

Novi zakon omogućuje pojedincima da od internet pretraživača poput Gugla traži da ukloni rezultate pretraživanja njihovog imena, ukoliko ta informacija o njima "nije više relevantna", bez preciziranja za koje linkove žele da budu uklonjeni.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.