Pronađen fosil slona star 7 miliona godina
ilustracija

Važno otkriće

Pronađen fosil slona star 7 miliona godina

Paleontolozi su na istoku Rumunije iskopali fragmente kosti deintorerijuma (deinotherium giganteum), pretka afričkog slona koji je živio prije oko sedam miliona godina.

Istraživači sa Muzeja Vasile Parvan i Geografskog fakulteta u Jašiju, su pored jednog seoskog puta, u okrugu Vasluji, pronašli čeljusnu kost dugu 66 santimetara, butnu kost, djelove karlice i kljova, kao i devet dobro očuvanih zuba, od kojih jedan veličine 12 santimetara, prenosi B92. 

"Ovo je izuzetno važno otkriće, rezultat višegodišnjih istraživanja. Nadamo se da ćemo naći još elemenata i da ćemo moći da rekonstruišemo više od 50 odsto skeleta životinje", objasnio je Laurentiu Ursaki, jedan od istraživača koji je učestvovao u iskopinama. 

"Fosil je star sedam miliona godina, što dokazuje prisustvo vulkanskog piroklastičnog materijala", precizirao je njegov kolega Bogdan Ratoi. 

Poslednjih godina u ovoj oblasti su pronadjeni i fosili predaka bizona i nosoroga. 

Sličan primjerak deinoterijuma pronađen je 1894, takođe u okrugu Vaslui, i danas je izložen u Muzeju Grigore Antipa u Bukureštu. 

Deinoterijum (Deinotherium, strašna zver) je bio rod divovskih praistorijskih predaka današnjih slonova koji se pojavio u miocenu i postojao do ranog pleistocena. Imao je kraću surlu i kljove u donjoj vilici povijene nadolje. 

Mužjaci su bili visoki 3,5 do 4,5 metara, dok su veći primjerci dostizali i do pet metara. Procenjuje se da im je težina bila izmedju pet i 10 tona, pa do 14 tona za najkrupnije mužjake. 

Deinoterijum je naseljavao Aziju, Afriku i Evropu. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.