U svemir šalju nuklearne rakete

NASA POČELA PRIPREME ZA ARMAGEDON

U svemir šalju nuklearne rakete

Kako bi spriječili eksplozije nepoznatih objekata, stručnjaci napominju da bi uništavanje asteroida nuklearnim raketama mogao biti dobar potez naročito ako su usmjereni na srednje i male asteroide i komete.

NASA i američka Nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost objavile su kako od sada zajedno rade na održavanju sigurnosti i pronalasku rješenja za moguće opasne asteroide koji se približavaju Zemlji koje bi moglo uključivati i upotrebu nuklearnog oružja, prenosi B92. 

Baš kao u filmu "Armageddon" u kom muževan Brus Vilis odlazi u svemir ne bi li uništio asteroid, prema planovima NASA-e, nuklearna bi bomba mogla biti poslata u svemir uz pomoć raketa. 

"Te dvije agencije rade zasebno, ali ponekad im se planovi znaju poklopiti. Do kog god zajedničkog rješenja dođu, to će biti dobra stvar," rekao je Brus Bets, direktor nauke i tehnologije Planetarnog društva. 

Naučnici tvrde kako u Zemljinoj blizini kruži oko milion asteroida, a svaki od njih predstavlja prijetnju. Zastrašujući dokaz o tome koliko su opasni, i kako svaki od njih može pogoditi Zemlju pojavio se u februaru prošle godine kada je nepoznati objekat eksplodirao iznad ruskog Čeljabinska, snagom 20 do 30 puta većom od eksplozije u Hirošimi. 

Kako bi spriječili eksplozije nepoznatih objekata, stručnjaci napominju da bi uništavanje asteroida nuklearnim raketama mogao biti dobar potez, naročito ako su usmjereni na srednje i male asteroide i komete. 

S druge strane, nuklearne eksplozije u svemiru mogle bi prouzrokovati više štete nego koristi, smatraju neki stručnjaci. Oni predlažu skretanje asteroida s njihove putanje. Takav plan predstavljen je na NASA-inoj konferenciji održanoj prošle godine. 

Tim stručnjaka iz Ajove predložio je razaranje asteroida tako što bi se do njih došlo u dubokom svemiru, a potom bi prava letelica u kojoj bi bio pilot napravila eksplozivni krater u kometi, a oko milisekunde nakon nastanka kratera, u isti bi bio položen nuklearni eksploziv. 

Posljednjih dvadeset godina NASA-ini naučnici otkrivaju asteroide veće od jednog kilometra koji bi mogli naštetiti zemlji, a prema izvještajima takvih je 98 odsto. 

"Vjerovatnoća da nas nešto pogodi u budućnosti je poprilično velika, iako nismo u panici, prijetnja uvijek postoji", rekao je NASA-in stručnjak Džejson Kesler.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.