Windows 10 besplatan za sve koji testiraju Preview buildove
Beta / AP Photo/Jeff Chiu

Novi operativni sistem

Windows 10 besplatan za sve koji testiraju Preview buildove

Microsoft će 29. jula lansirati Windows 10. Kompanija od prošlog oktobra poziva korisnike da testiraju preview verzije ovog operativnog sistema.

Međutim, šta se dešava na korisnikovom računaru tog 29. jula, ukoliko su koristili preview tokom gotovo godinu dana? Korisnik se može opredijeliti ili da ostane u Windows Insider programu i nastavi da dobija pristup dolazećim funkcijama, ili može da ne uradi ništa i dobije besplatnu nadogradnju na Windows 10. 

Gejb Aul, šef Insider Programa u Microsoftu, istakao je da čak i ukoliko ste uradili čistu instalaciju za Windows 10 Insider Preview builda sa preuzetog ISO diska, dobićete besplatnu nadogradnju na finalni build Windowsa 10, onda kada operativni sistem bude lansiran... i ova verzija će ostati aktivirana. Ovo je svakako dobra vijest za korisnike koji su obavili čistu instalaciju, umjesto nadogradnje sa Windows 7 i Windows 8.1 operativnih sistema. Ovo takođe znači i da korisnici mogu da dobiju besplatnu Windows 10 licencu 29. jula, čak i ako trenutno ne koriste operativni sistem koji je pogodan za besplatnu nadogradnju. 

Microsoft je već ranije istakao da će Windows 10 stići kao besplatna nadogradnja za Windows 7 i Windows 8.1 korisnike, a biće besplatan tokom prve godine korišćenja. Međutim, kompanija je takođe istakla i da ukoliko gradite PC od starta ili prelazite sa nekog drugog operativnog sistema (kao što je Windows XP, Vista ili Ubuntu), moraćete da platite 110 dolara ili više za licenciranu kopiju Windowsa 10. 

Ili možete jednostavno da se priključite Windows Insider programu od danas do 28. jula, preuzmete i instalirate najnoviji Windows 10 Preview Build (10130) i dobijete besplatnu nadogradnju. 

Izvor: b92

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.