Međunarodni dan joge se prvi put obilježava u Crnoj Gori (FOTO)
Ilustracija

U 13 gradova

Međunarodni dan joge se prvi put obilježava u Crnoj Gori (FOTO)

Crna Gora se ove godine pridružila porodici od preko 170 zemalja svijeta koje po prvi put obilježavaju Međunarodni dan joge, ustanovljen Rezolucijom Ujedinjenih nacija od 11. decembra 2014. godine.

Pod sloganom "Jogom do mira i harmonije" okupili su se instruktori joge iz cijele Crne Gore (škola Rajka Radulovića, Yoga Studio Podgorica, Vashi Yoga centar, Edukativni centar Om, Aerobic jazz klub, Play Gym i Art of Living), koji su danas vježbali jogu u 14 crnogorskih gradova. Ambasador Indije će prisustvovali događaju na Cetinju, kao predstavnik zemlje koja je kolijevka joge i koja je globalni organizator ovog događaja.

Na ovaj način pridružujemo se i mi plemenitim ciljevima promovisanja mira, zdravih životnih stilova i harmonije čovjeka i prirode. 

Joga se danas vježbala u nekoliko gradova:

DANILOVGRAD - Umjetnička kolonija 

BAR - dvorište Dvorca kralja Nikole 

BIJELO POLJE - dvorište Zavičajnog muzeja

BUDVA - Turističko naselje "Slovenska plaža" 

KOLAŠIN – park hotela Bjanka 

KOTOR - Gradski park 

NIKŠIĆ - Gradski park 

PLJEVLJA - Gradski park 

PODGORICA - Njegošev park

TIVAT - Veliki gradski park

ULCINJ - Pristan (plato ispod Starog grada) 

HERCEG NOVI - Gradski park 

CETINJE - Ljetnja pozornica 

Saradnici na događaju: Ambasada Indije, Porto Montenegro, Lokalne uprave Cetinja, Herceg Novog i Pljevlja, TO Podgorice, Kotora, Nikšića, Budve, Bara, Ulcinja, Kolašina, Bijelog Polja i Danilovgrada, NVO Natura.

Cilj Međunarodnog dana joge je da se skrene pažnja na dobrobiti vježbanja joge i promovisanja mira, zdravih životnih ciljeva i harmonije čovjeka i prirode.

Joga kombinuje tehnike disanja, istezanje i položaje, meditaciju, relaksaciju i životnu mudrost. Vježbanjem joge njegujemo zdraviji i srećniji način života.

Joga povećava fleksibilnost, pokretljivost zglobova, uravnoteženost tijela, cirkulaciju krvi; jača, njeguje i oblikuje mišiće, zglobove, kosti, unutrašnja tkiva i organe. Obezbjeđuje prevenciju i pomaže u oporavku od mnogih bolesti kao što su hronični bolovi, anksioznost, napadi panike, želudačni i crijevni poremećaji, poremećaj sna, umor, visoki krvni pritisak, glavobolje, depresije...

Vježbanjem joge dolazi do sveobuhvatnijeg sagledavanja realnosti i njene ljepote.

Joga je zvanično terapeutsko sredstvo u mnogim zemljama širom svijeta i u Crnoj Gori. Ova vještina preventira bolesti, ali nije zamjena za ljekara ili neku terapiju.

Izvor: CdM

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.