Naučnici otkrili krv dinosaurusa?
Foto: Thinkstock

Velika Britanija

Naučnici otkrili krv dinosaurusa?

Britanski naučnici su objavili danas da su na kostima dinosaurusa otkrili nešto nalik crvenim krvnim ćelijama i kolagenskim vlaknima.

Koristeći molekularnu mikroskopiju, istraživači su analizirali fragmente kostiju dinosaurusa koji su živjeli prije oko 75 miliona godina, u doba Krede. 

Fosili su bili u tako lošem stanju da je bilo nemoguće tačno odrediti kojem tipu životinja su tačno pripadali, objasnio je za AFP koautor studije Serđo Bertako sa Imperijalnog koledža u Londonu. 

Među uzorcima su bili kandže dinosaurusa mesoždera, nekoliko kostiju nožnih prstiju dinosaurusa seratopsida i hadrosaura kao i fragmenti rebra jedne nepoznate vrste ovih praistorijskih džinova. 

Sve kosti su pronađene prije oko 100 godina u Parku dinosaurusa u Alberti, u Kanadi, a danas se čuvaju u Prirodnjačkom muzeju u Londonu. 

"Pronašli smo strukture koje bi mogle da budu originalne crvene krvne ćelije pojedinih dinosaurusa kao i druge strukture za koje sumnjamo da su originalna kolagenska vlakna", rekao je Bertako. 

Prethodnim istraživanjima na kostima dinosaurusa pronađeni su tragovi organskih materija, ali samo na izuzetno dobro očuvanim fosilima, do kojih se veoma rijetko dolazi. 

"Ovim dokazujemo da je daleko veća vjerovatnoća nego što se mislilo da se na fosilima pronađu organske materije, barem na mikroskospskom nivou", objasnio je Bertako. 

Naime, do skora se vjerovalo da molekuli proteina ne mogu da opstanu duže od četiri miliona godina. 

Bertako i njegov tim su koristili specijalni mikroskop sa snopom teških atoma koji pravi nanometrijske rezove na uzorku. 

"Mikroskop ima i robotsku ruku sa mikro iglom koja se može koristiti za uzimanje i premještanje stvari unutar mikroskopa", objasnio je naučnik. 

"Kombinacijom snopa i igle, u mogućnosti smo da zasijecamo sićušne djeliće fosila i obavimo analize kako bismo eventualno našli fragmente aminokisjelina", dodao je on. 

Naučnici su namjeravali da analiziraju pukotine koje su nastale raspadanjem organskog materijala, a pronašli su strukture za koje pretpostavljaju da su crvene krvne ćelije kao i vlakna slična kolagenu, proteinu koji gradi vezivna tkiva kod životinja. 

"Bilo smo potpuno zatečeni!", naveo je Bertako, dodajući da su potrebni dodatni dokazi da bi se potvrdila priroda tih struktura. 

"Uopšte nismo očekivali tako nešto. Dugo nam je trebalo da shvatimo šta smo zapravo vidjeli", kazao je on, ističući da su on i njegov tim uporedili ovo drevno meko tkivo sa uzorkom krvi ptice emu i ustanovili nevjerovatne "sličnosti". 

Dinosaurusi su daleki preci današnjih ptica, te se naučnici nadaju da će pomoću ove vrste istraživanja otkriti kako i kada su se hladnokrvni gušteri preobrazili u toplokrvne ptice brzog metabolizma. 

Otkriće do kog su Bertako i njegov tim došli je značajno po tome što ukazuje da je prezervacija ovog tipa mekog tkiva uobičajenija nego što se dosad mislilo. 

"Ne mogu ni da zamislim šta bismo sve mogli da pronađemo u budućnosti", istakao je Bertako. 

Što se, pak, mogućnosti otkrića DNK dinosaurusa tiče, biće potrebno još puno istraživanja prije nego što naučnici budu u stanju da kažu da li je to izvjesno ili ne, naveo je on.

(b92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.