Za čišćenje  3000 tona smeća u svemiru potrebna saglasnost svjetskih vlada
ilustracija

Laserski top

Za čišćenje 3000 tona smeća u svemiru potrebna saglasnost svjetskih vlada

Naučna fantastika uvjek je bila povod stvaranja futurističke opreme, ali Japanci su krenuli u jednom sasvim novom smjeru.

Konstruisali su snažan laser koji bi trebalo da očisti Zemljinu orbitu od nagomilanog otpada. Njega trenutno iznad planeta ima oko 3000 tona, što možemo uporediti s 1500 automobila,prenosi b92.

I najmanji komadić predstavlja opasnost za svaki satelit, ali i buduća putovanja u svemir. Sam laser u početku bi bio slab, ali udruženje japanskih istraživača RIKEN želi da ga namontira na teleskop ugrađen na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). 

Pošto je programiran da brzo otkriva bilo kakav tračak svjetlosti, lako bi mogao uočiti i najmanje komadiće od koje se odbija svijetlo. Tako bi od istraživačkog centra jeftino napravili laserski top koji bi pržio i lako čistio. Iako ideju mogu brzo ostvariti, čekaju političku odluku svjetskih vlada. 

"Svi se danas boje naoružavanja svemira. Misle da, ako možete srediti smeće, onda se lako možete prebaciti i na funkcionalne satelite", kazao je Don Kesler iz NASA-e. 

Inače, ideja o laserskom čišćenju postojala je i prije ove, ali ona nije imala uređaj koji bi sve pokretao. On je zamišljen kao "onaj koji laserima gura" stvari u atmosferu i tako čisti orbitu. 

Laserski top bi trebalo uskoro i testirati. Astronomi upozoravaju sve vlade, ako već sutra ne počnu s akcijom, smeće će se sudarati i tako stvarati još manje i opasnije komade. 

Tako bi, ako i dalje odugovlačimo, sami sebe zatvorili na Zemlju i dugotrajno onemogućili sva daljnja nastojanja za obični put na MJesec, a kamoli dalje u svemir.