Proteza koja vraća osjećaj
ilustracija

Uspjeh austrijskih ljekara

Proteza koja vraća osjećaj

Tim naučnika iz Austrije predstavio je prvu ortopedsku protezu koja može da simulira osjećaj amputiranog uda.

Revolucionarna inovacija koja može da promijeni živote mnogih ljudi širom svijeta će osim vraćanja osjećaja, pacijentima pomoći i da se izbore sa fantomskim bolom, prenosi B92. 

Proteza se hirurškim putem povezuje sa nervnim završecima gornjeg dijela butine, a signale nervnom sistemu preko takozvanih "simulatora" šalje šest posebnih senzora ugrađenih u vještačko stopalo. 

Kako navode naučnici sa Univerzitata u Lincu, ti senzori su u stanju da prenesu sve osjećaje koje ima i zdravo stopalo. 

"Kao da započinjem novi život, kao da sam se ponovo rodio. Osjećam se kao da opet imam stopalo. Više se ne klizam, mogu da prepoznam da li gazim po šljunku, betonu, travi ili pijesku. Čak osjećam kamenčiće pod stopalima", rekao je 54-godišnji profesor Volfgang Ranger, koji koristi ovu protezu. 

Njemu je amputiran donji dio noge zbog problema sa ugruškom nakon moždanog udara, a nakon šest mjeseci testiranja nove proteze bez problema se bavi trčanjem, biciklizmom pa čak i slobodnim penjanjem.

Kada hoda, skoro se uopšte ne vidi da ima protezu. 

"U zdravom stopalu postoje receptori na koži koji obavljaju tu funkciju. Iako oni ovdje nisu prisutni, kanali za prenos informacija, nervi, su i dalje tu, samo nisu stimulisani. Naši senzori govore mozgu gdje se nalazi stopalo i čovjek ima utisak kao da osjeća tlo dok hoda. Kada se sve uzme u obzir, s obzirom na rezultate, ovo je veoma jednostavan zahvat", kaže vođa tima profesor Hubert Eger. 

Kako navodi AFP, ovo nije prvi put da Austrijanci predstavljaju velike inovacije u ovoj oblasti medicine - 2010. godine Eger je sa svojim timom predstavio protetičku ruku, koja se pokreće mislima. 

Osim toga što vraća osjećaj, poboljšava ravnotežu i utiče na bezbjednost, proteza u potpunosti uklanja fantomski bol sa kojim se Ranger borio godinama. 

"Jedva sam hodao sa običnom protezom, često nisam spavao više od dva sata dnevno zbog bolova i morao sam da uzimam morfijum da bih mogao da preguram dan", rekao je on. 

Od operacije i oktobra, bol je nestao.