Ovo je najlakši način da vas neko hakuje – a svi smo to uradili barem jednom!
Ilustracija

Istraživanje

Ovo je najlakši način da vas neko hakuje – a svi smo to uradili barem jednom!

Skoro 500 miliona korisnika Androida mogli bi da budu u riziku da njihovi lični podaci završe u tuđim rukama nakon što su testovi otkrili da je nemoguće obrisati podatke sa brojnih uređaja, piše 24sata.rs.

Izvještaj Kembridž univerziteta pokazao je da privatne poruke, video snimci i mejlovi mogu biti povraćeni čak i nakon fabričkog resetovanja i brisanja svih podataka na Android uređaju.

To znači da su sve osobe koje su poklonile, prodale ili izgubile svoj pametni uređaj u riziku da njihovi najličniji podaci završe u pogrešnim rukama.

Istraživači su takođe uspjeli da povrate i Guglove tokene za autentifikaciju, što im je omogućilo da pristupe servisima koji su sinhronizovani sa drugim uređajima kao što su Gmail i JuTjub, ali i slikama i video snimcima koji su sačuvani na Gugl servisima "u oblaku".

I ne samo to, testovi na nekoliko uređaja koji su kupljeni putem interneta koji su radili na različitim verzijama Android softvera pokazali su da je nakon fabričkog resetovanja bilo moguće pristupiti ovim podacima - iako su telefoni bili u potpunosti enkriptovani.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.