Upozorenje: Stiže pakleno ljeto
ilustracija

Istraživanja meterologa

Upozorenje: Stiže pakleno ljeto

Otkad se temperatura mjeri, globalno zagrijavanje u periodu od maja 2014. do aprila 2015. je bilo najtoplije na Zemlji, a trend u kojem su ljeta vrela sa malo padavina ne prestaje, to su potvrdili i rezultati Američke državne uprave za okeane i atmosferu.

"Prethodni mjesec je bio 39. uzastopni april koji je topliji od prosječnog. Temperatura kopnenih površina na Zemlji je u aprilu bila za 1,11 stepeni Celzijusovih viša od prosjeka za 20. vijek, a na sjevernoj polulopti je to mjesec s temperaturnim odstupanjem od 0,87 stepeni u plusu bio peti najtopliji u istoriji. Na južnoj polulopti je s temperaturnim odstupanjem od 0,42 stepena Celzijusa u plusu ovogodišnji april takođe rangiran kao četvrti najtopliji april", piše u izvještaju, prenosi Dnevni Avaz.

Inače, posljedice učestalih vrućina po zdravlje mogu biti: toplotni osip, toplotni edem, toplotni grčevi (javljaju se nekoliko sati nakon fizičkog rada), toplotna iscrpljenost i toplotni udar. Podsjetimo, ljeto 2012. godine je bilo najtoplije sa 24 dana s temperaturom iznad 35 stepeni.