Održan Hakaton 2015.: Nagrađeni najbolji
Hakaton 2015.

FIT

Održan Hakaton 2015.: Nagrađeni najbolji

U subotu, 16.maja, u prostorijama Fakulteta za informacione tehnologije (FIT) Univeziteta „Mediteran“ Podgorica održano je cjelodnevno takmičenje programera Hakaton 2015, sa temom „Zdravi stilovi života“.

Cilj takmičenja je bio razvoj mobilne ili web aplikacije koja bi pomogla rješenju nekog problema u vezi sa zdravljem ili podigla svijest korisnika o zdravim navikama i stilovima života. Takmičenju je prisustvovalo 35 programera i dizajnera, raspoređenih u 8 timova.

U toku takmičarskog dana timovi su imali priliku da od mentora izoblasti programiranja, medicine, dizajna I prezentacionih vještina dobiju korisne savjete za svoju ideju ili projekat, ali I za dalji razvoj tog projekta I budućih projekata. Nakon mentorskih sesija i prilike da usavrše svoju ideju ili projekat, timovi su pristupili prezentacijama pred petočlanim žirijem u sastavu: prof. dr Snežana Šćepanović (web dizajni internet tehnologije), mr Aleksandar Obradović (web programiranje), mr Milivoje Cerović (biznis razvoj I strategija), mr Ivana Iličković (zdravstvo I medicina)i Ivan Mandić (dizajn).

Zbog raznovrsnosti ideja, vidnog truda i temeljnog rada uloženog u svaku od njih, žiri je imao težak zadatak da od predstavljenih odabere samo tri tima koja će biti nagrađena. 

Posebna nagrada za učesnike do 21 godine dodijeljena je Nikoli Rašoviću, učeniku trećeg razreda Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ u Podgorici. Nikola je prezentovao potpuno funkcionalno rješenje za brzu i jeftinu detekciju osoba potencijalno zaraženih malarijom, koje bi spriječilo širenje te bolesti uzrokovano primarno migracijama stanovništva I putovanjima.

Druga nagrada dodijeljena je timu„LKnet Media Group“ koji je prezentovao Hospitium, web aplikaciju za online komunikaciju sa ljekarima.

Prva nagrada dodijeljena je timu „3jade“, u sastavu Gavro Kračković, Nemanja Ivaniš, Miloš Mišurovići TodorGogić.  Oni su prezentovali mobilnu aplikaciju za interaktivni meni u restoranima i kafićima, koja bi korisniku na osnovu odabranih jela i pića i profila korisnika obračunala koliko je kalorija unijeto u organizam, kao I koliko dugo je potrebno da se korisnik bavi različitim fizičkim aktivnostima kako bi unijete kalorije potrošio.

Dodijeljene nagrade (mobilni telefoni I tableti), kao i samo održavanje Hakatona, ove godine omogućili su sponzori MTEL, Huawei Crna Gora, Čikom, MG Soft iMediatag Advertising Studio.

Hakaton 2015 je drugi po redu koji se održava na FIT-u, a nastavkom saradnje sa postojećim I uključivanjem novih sponzora, FIT će nastojati da ovakva manifestacija pređe u tradiciju.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.