Vulkan koji intrigira naučnike mogao bi da otkrije tajnu života (Video)

Japan

Vulkan koji intrigira naučnike mogao bi da otkrije tajnu života (Video)

U moru kod Japana vulkansko ostrvo Nišinošima već duže vrijeme okupira umove naučnika i istraživača.

Novo ostrvo koje se pomalja na obalama Japana pružiće naučnicima priliku da istraže početak razvoja kolonizovanog života na Zemlji. U tome će naučnicima pomoći izmet i bljuvotina ptica koje žive na ostrvu, prenosi B92. 

Ostrvo koje se u potpunosti sastoji od čistog kamena, odnosno stvrdnute lave, jednog dana će vrveti od života, tvrde stručnjaci. 

"Naročitu pažnju posvećujemo ovom ostrvu jer vjerujemo da posmatranjem razvoja situacija koje se odvijaju iz dana u dan možemo mnogo toga da naučimo o razvoju života na Zemlji i damo odgovore na do sada neodgovorena pitanja evolucije", izjavio je jedan od naučnika. 

Prema njihovim pretpostavkama, nakon što erupcije vulkana stanu, a ostrvo počne da se hladi, počeće da se razvija i život na ostrvu. Najprije će porasti biljke čije će semenje s okolnog kopna donijeti ptice na svojim nogama i krilima. 

Upravo bi te ptice, koje sada ostrvo koriste kao stanicu za odmor, mogle jednog dana na njemu da izgrade svoja gnijezda, a ostrvo bi moglo da postane njihovo trajno boravište. 

Vulkan se u moru pojavio 1964. godine i od tada raste, a naučnici ne znaju kada će se u potpunosti ugasiti. Njegov napredak bilježi se od prvih dana, a posebno je zanimljiva činjenica da su se na ostrvu već pojavile gljivice i bakterije, nakon kojih su izrasle i prve biljke. Do 2004. godine na ostrvu je zabilježeno postojanje stotinak vrsta ptica i 335 vrsta beskičmenjaka. 

Nikako loš rezultat za ostrvo koje postoji tek nešto više od pola vijeka, slažu se stručnjaci.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.