Seksting - fenomen obnaživanja na društvenim medijima
Ilustracija

Flertovanje golotinjom

Seksting - fenomen obnaživanja na društvenim medijima

Razvoj tehnologije uveo je u rječnik, ali i u živote najprije pojam teksting, a onda i seksting – šerovanje golišavih slika i video-klipova. Problem bi bio manji da nije riječ uglavnom o tinejdžerima i adolescentima, najosjetljivijem dobu kada je o seksualnosti riječ.

Slike namijenjene jedino očima momka, djevojke, druga ili drugarice, lako završe cirkulišući mrežom kada se šalju preko društvenih medija.

"Devojke time privlače pažnju momaka, doduše, to jesu pogrešni momci, ali njima to nije bitno, bitno je samo da im kažu – slatka si, zgodna si, mislim da time podižu samopouzdanje i da su to vrlo nesigurne osobe", priča Nina Vasić, maturant Pete beogradske gimnazije za Rts.

Pošto je granica provokativnosti pomjerena ka golotinji, kazna je najčešće javno poniženje.

"To su onda posle pogledi na ulici – aha, evo je ona mala – i onda dolazi do nekih pogrdnih imena za nju, jednostavno je tako", kaže maturant Nikita Jovanović.

Psiholozi novi fenomen obnaživanja na društvenim medijima prepoznaju kao seksting. Uzora za takvo ponašanje ima napretek i u domaćim i u stranim medijima. Gotovo po pravilu, prati ga vršnjačko nasilje.

"To je bila novina prije nekoliko godina kada su počele da se koriste takve vrste poruka, međutim, sada je to postalo uobičajeno naročito među mladima, među osnovcima i srednjoškolcima... negdje od osmog razreda, čak i sedmi u nekim slučajevima, pa tokom srednje škole", kaže Nikolina Ljepava sa Fakulteta za medije i komunikaciju.

U najosjetljivijem dobu, kada je o seksualnosti riječ, slika ili video-klip se postavlja impulsivno, kao odgovor na izazov. Posledice se sagledavaju kad je već kasno.

"Taj gubitak kontrole može da izazove snažnu reakciju u smislu krivice, depresivnosti, čak i do granica očaja, pa i do pokušaja da se sebi naudi", objašnjava za Rts psihijatar za djecu i adolescente dr Oliver Vidojević.

Ističe da trajne posledice ostaju kod onih koji su prošli situaciju koja je ekstremna, i kod onih kod kojih je reakcija na to ali i na nešto drugo vrlo snažna i dugotrajna.

Nikolina Ljepava doadje da je posledica takvog ponižavanja često i pokušaj samoubistva – nažalost i uspješan u Sjevernoj Americi, baš zbog takvih situacija kada je dolazilo do razmjene poruka, različitih fotografija i video-klipova.

Flertovanje golotinjom na društvenim medijima teško je spriječiti u 21. vijeku. Pitanje je samo kako ga ograničiti na makar punoljetne. Odgovor bi na prvom mjestu trebalo da daju roditelji, najprije prateći ponašanje djeteta.

Izvor:RTS

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.