Studenti iz regiona pokrenuli stranicu za traženje prevoza!

Pronađite saputnike na ajmo.hr

Studenti iz regiona pokrenuli stranicu za traženje prevoza!

Traženje prevoza na internetu kako bi se uštedio novac za putovanje na našim prostorima postaje sve popularnije. No stranice na društvenim mrežama mogu biti nepregledne zbog čega nije lako uvijek pronaći prevoz koji nam je potreban. Upravo je to motivisalo grupu studenata koji su pokrenuli internet stranicu ajmo.hr na kojoj brzo i jednostavno možete pronaći prevoz.

Ajmo.hr je nova je platforma za dijeljenje prevoza u Hrvatskoj. Bilo da imate slobodno mjesto u vlastitom autu ili tražite nekoga ko ima mjesta u svom, na ovoj stranici možete pronaći putnike koji putuju u istom smjeru te se brzo i jednostavno povezati s njima. Ajmo.hr pokrenula je grupa od 15 studenata i pojedinaca iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Makedonije. Želja im je na ovaj način naučiti što je potrebno da se pokrene uspješan biznis. 

- Mislimo da je ova vrste prevoza odlična, ali najpopularniji način pronalaska prevoza u Hrvatskoj je preko Facebooka. Problem s grupama na Facebooku je taj što imaju previše članova, neke i po 50 hiljadaa, a što su grupe veće, to je teže u njima se snaći. Kada u jednom danu ima previše postova, teško je naći određenu vožnju koju tražite. Takođe, grupe nisu sigurne jer ne postoji nikakvo ocjenjivanje vozača i putnika, a ako niste prijatelji s nekim na Facebooku, često se dogodi da poruku ni ne pročitate jer ona automatski ide u 'ostalo', kazap je član ekipe za portal Srednja.hr Matevz Petek.

Budući da 'carpooling' postaje sve popularniji, ova je ekipa odlučila riješiti te probleme tako što su otvorili stranicu ajmo.hr. Počeli su prije devet sedmica, a zamislili su ju kao određenu vrstu Google-a za traženje prevoza, odnosno kao mjesto gdje lako i brzo možete pronaći prevoz koji tražite. Na stranici je svakoga dana objavljeno od 400 do 700 vožnji širom Hrvatske te više od 5 hiljada vožnji na Balkanu. Rekordan broj bio je 30. aprila kada je na stranici bilo ponuđeno čak 800 prevoza unutar Hrvatske i 7 hiljada na Balkanu. 

 - Ne vidimo druge slične servise kao konkurenciju. Mi smo neprofitan, besplatni servis, ne zarađujemo od ovoga, nego želimo riješiti probleme koje sam spomenuo. To je naša motivacija. Želimo stvoriti zaista dobru mrežu za 'carpooling' i steći vrijedno iskustvo iz svega toga. Potrebna nam je živa 'carpooling' zajednica koja će omogućiti da takva vrsta prevoza bude sigurna i jednostavna. Naravno da se i drugi servisi trude učiniti isto, no koliko su oni pouzdani, koliko vožnji možete tamo pronaći i koliko ste ih puta koristili?, rekao je Matevz. 

'Carpooling' ili jednostavno dijeljenje prevoza postaje sve popularnije i na našim prostorima. Uzevši u obzir sve prednosti dijeljenja prevoza, u odnosu na uobičajen način putovanja putem autobusa ili vlaka, ne čudi ni zašto. Zahvaljujući međusobnom dijeljenju troškova, putnici koji dijele prevoz štede novac, a samo putovanje udobnije je i brže

Kako biste pronašli saputnike, zajednici možete pristupiti putem internet stranice ajmo.hr ili preuzimanjem mobilne aplikacije 'ajmo' dostupne za iOS i Android. Prvi je korak registracija koja vam omogućava kontakt s drugim registrovanim članovima. Nakon registracije, morate odabrati jedan od ponuđenih prevoza ili objaviti vlastiti te stupiti u kontakt s drugim članovima koji putuju u istom smjeru.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.