Volvo XC90 T8 troši 2 l/100 km

Najekonomičniji

Volvo XC90 T8 troši 2 l/100 km

U godini kada su evropski premijum proizvođači predstavili prve Plug-In hibridne SUV modele, Volvo tvrdi da je njegov T8 "najčistiji" i najekonomičniji među njima.

Mada je novi XC90 imao premijeru prije hibridnih Mercedesa GLE, BMW-a X5 i Audija Q7, Volvo je tek sada objelodanio podatke o potoršnji verzije T8 sa Plug-In hibirdnim pogonom. 

Prema fabričkim specifikacijama, Volvo XC90 T8 u kombinovanom režimu troši samo 2,1 l/100 km, dok emisija ugljen-dioksida iznosi svega 49 g/km. Iako je riječ o podacima koji su dobijeni na osnovu fabričkih testiranja u kontrolisanim uslovima, rezultati su impresivni za jedan model iz SUV segmenta.

Poređenja radi, Audi tvrdi da Q7 e-tron troši 2,5 l/100 km, Mercedes je objavio da njegov hibridni GLE ima prosječnu potrošnju od 3 l/100 km, dok je BMW saopštio daX5 Plug-In hibrid troši 3,4 litra na 100 kilometara.

Volvo je takođe korigovao neke ranije objavljene podatke o performansama ovog vozila. 

XC90 T8 u stanju je da samo uz pomoć elektromotora prevali 43 km (ranije je bilo 40 km), dok je za ubrzanje automobila od 0 do 100 km/h pri upotrebi obije pogonske jedinice potrebno 5,6 s (prethodno je iznijet podatak od 5,9 s). 

Pogonski sistem ovog modela sastoji se od 2.0 litarskog četvorocilindričnog turbo-benzinca i elektromotora. Benzinski motor pokreće prednje, električni zadnje točkove, dok ukupna kombinovana snaga dostiže 407 "konja" a maksimalni obrtni moment 640 Nm.

Vozač može da izabere jedan od 5 ponuđenjih modova vožnje: Hybrid mod, Pure Electric mod, Power mod za postizanje maksimalnih performansi, AWD mod sa stalnim pogonom na sva 4 točka i Save mod, koji omogućava vozaču da sačuva električnu energiju uskladištenu u baterijama kako bi mogao da je koristi kasnije kad mu je potrebnija bilo za postizanje dodatnog ubrzanja ili za vožnju u čisto električnom sistemu rada.

Izvor:b92.net

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.