Naučnici izumjeli narukvicu koja sprječava opekotine od sunca

Još uvijek u fazi ispitivanja

Naučnici izumjeli narukvicu koja sprječava opekotine od sunca

Britanski naučnici osmislili su veoma jednostavan mehanizam koji obavještava osobu da je suviše vremena provela na suncu i da bi trebalo da se skloni u hladovinu.

Narukvice za jednokratnu upotrebu, koje su još uvijek u fazi ispitivanja, proizvedene su od plastike, i sadrže plavu boju i metalni prah. Prah apsorbuje UV zrake i prenosi energiju na boju, čineći da boja vremenom blijedi, prenosi B92.
Potpuni nestanak boje znak je da je osoba provela dovoljno vremena na suncu i da bi trebalo da pređe u hladovinu. 

Svaka osoba moći će da bira narukvicu u zavinosti od boje tena, a proizvod bi na tržištu trebalo da se nađe sledećeg ljeta. 

U Britaniji je trenutno registrovano preko 13.000 slučajeva raka kože,a ova bolest na godišnjem nivou odnese preko 2.000 života. 

Zaposleni na britanskom Institutu za istraživanje raka navode, međutim, da bi i pored korišćenja ovakvih proizvoda i dalje trebalo biti na oprezu, s obzirom na to da bezbjedan način za postizanje tamnijeg tena - ne postoji. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.