Velika solarna oluja sjutra će pogaditi Zemlju
Ilustracija

NASA

Velika solarna oluja sjutra će pogaditi Zemlju

NASA opservatorija je zabilježila pojavu prve značajne solarne eksplozije.

Ona je primijećena juče i smatra se najmoćnijom u ovoj godini, a predviđa se da će moći da izazove magnetnu oluju na Zemlji, i to već sutra nakon pomračenja.

Solarne oluje su moćni izlivi radijacije, ali štetna zračenja koja nastaju tokom ove pojave ne mogu da prođu kroz atmosferu. Tako da neće fizički uticati na ljude na površini Zemlje.

Međutim, ukoliko ona bude dovoljno intezivna, može da poremeti atmosferu u onom sloju gdje se nalaze kanali za komunikacione signale i GPS. Ove užarene munje čestica su emitovane iz aktivne oblasti 12297 na Suncu, klase X2.2.

Prema informacijama Američkog centra za predviđanje vremena u svemiru, u Bulderu u Koloradu, eksplozija će izazvati gašenje u nekim radio-vezama visokih frekvencija iznad određenih oblasti, prenosi Telegraf.

Solarna oluja nastaje kada se magnetna energija koja je izgrađena u solarnoj atmosferi iznenada otpusti u aktivni regionima oko sunčevih pega. Učestalost varira od nekoliko dana kada je Sunce posebno aktivno, do nedelju dana tokom mirnih perioda.

Količina koja se oslobodi je ekvivalentna milionima 100 megatona vodonikovih bombi koje eksplodiraju u istom trenutku.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.